Home Revista presei Revista Presei Româneşti, Nr. 03 / 01-15.02.2014

Revista Presei Româneşti, Nr. 03 / 01-15.02.2014

 

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

 

Revista Presei Româneşti

Nr. 03 / 01-15.02.2014

Dimensiuni ale convieţuirii interetnice

 

 

Comitetul de Părinţi de la Şcoala Gimnazială Nicolae Colan nu a fost primit în audienţă la Inspectorul general al ISJ Covasna

Pentru ca locuitorii judeţului Covasna să afle cum sunt trataţi părinţii unor elevi, de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, atunci când au o problemă şi vor să o rezolve pe cale amiabilă, Comitetul de părinţi de la Şcoala Gimnazială Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe ne-a transmis următoarele:

In data de 28.01.2014, noi comitetul de părinţi ne-am înscris în audienţă la Primăria Sf. Gheorghe şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a lămuri problema închiderii Scolii Gimnaziale Nicolae Colan. La Primaria Municipiului am fost primiţi în data de 30.01.2014, am purtat discuţii cu doamna vice-primar, care a fost foarte deschisă la propunerile şi soluţiile Comitetului de părinţi.

In data de 03.02.201, la orele 11, era programată audienţa la Inspectoratul Şcolar Judeţean unde, SURPRIZA!!! Doamna Inspector General nu ne-a primit în audienţă, pentru că în acel moment era într-o şedinţă care nu se putea amâna, dar nici nu a vrut să reprogrameze audienţa.

Vrem să aducem în atenţia opiniei publice din municipiul Sf. Gheorghe ignoranţa totală a Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin doamna Inspector General Keresztely Irma, care după protestele părinţilor de la Scoala Gimnazială Nicolae Colan, refuză să stea de vorbă cu noi, deşi este obligată prin Legea Educaţiei Naţionale să se consulte cu comitetul de părinţi, în ceea ce priveşte viitorul şcolii, siguranţa copiilor şi calitatea actului de învăţământ.

Comitetul de părinţi al Scolii Gimnaziale Nicolae Colan.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1049 din 04.02.2014

 

 

Keresztély Irma se întâlneşte cu părinţii de la Şcoala Nicolae Colan

Inspectorul şcolar general al judeţului Covasna, Keresztely Irma, a ţinut să clarifice chestiunea legată de reorganizarea sistemului de învăţământ, care a generat mai multe proteste la Sfântu Gheorghe. Keresztély s-a referit inclusiv la luările de poziţii şi publicarea unor scrisori deschise, prin care cadre didactice şi părinţi de la Şcoala Gimnazială Nicolae Colan insistă în continuare pe responsabilitatea Inspectoratului Şcolar de a salva şcoala de la desfiinţare.

Keresztély a ţinut să sublinieze că totul a pornit încă de la finele anului trecut, când conducerii ISJ Covasna i s-a pus în vedere de către Ministerul Educaţiei că are prea multe cheltuieli în comparaţie cu numărul de elevi – iar asta se referea la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, inclusiv la grădiniţele cu program prelungit de aici, nu doar la şcoli. De altfel, şefa ISJ a explicat public situaţia la acea vreme, arătând că este necesară o reorganizare a sistemului de învăţământ, astfel încât finanţarea de la minister să acopere cheltuielile cu salariile profesorilor prin finanţarea per capita. Pornind de aici, primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a transmis apoi o circulară către toate unităţile de învăţământ din oraş, solicitându-le să identifice soluţii astfel încât să nu mai fie necesare mai multe rectificări de buget, în condiţiile în care ministerul anunţase că nu le va mai onora.

S-a recomandat de către minister eficientizarea reţelei şcolare pentru reducerea costurilor, iar în calitatea de inspector şcolar general am anunţat primarii. Le-am atras atenţia atunci că problema trebuie tratată cu atenţie, căci învăţământul este un butoi cu pulbere. Consiliul Local a încercat să rezolve cumva problema şi atunci a izbucnit totul. Toată lumea recunoaşte că actuala organizare a claselor şi grupelor este una exagerată, dar se ştie pe de altă parte că în spatele unor mişcări de protest stau alte interese. Problema este că protestele continuă deşi s-a rezolvat totul, s-a anunţat că reorganizarea se va face lent şi gradual, a declarat Keresztély.

Potrivit acesteia, propunerea sa de reorganizare a vizat implicarea comunităţilor, care ar trebui să arate unde doresc să-şi concentreze învăţământul. Astfel, comunitatea română, de exemplu, ar trebui să-şi concentreze învăţământul în trei-patru şcoli din Sfântu Gheorghe, problemele urmând a fi rezolvate prin reglarea sistemului la intrare – adică urmarea claselor primare, gimnaziale şi liceale cu o anumită fluenţă, fără mutări inutile şi nejustificate de la o şcoală la alta.

Nicolae Colan şi Ady Endre nu vor fi închise

Keresztély susţine însă că modul său de gândire a fost expus la nivel de sugestie primarului, căci în definitiv decizia aparţine Consiliului Local, care se pare că a agreat-o.

Pornind de aici, şefa ISJ s-a referit şi la situaţia creată între şcolile gimnaziale Nicolae Colan şi Ady Andre şi a precizat că deşi autorităţile locale au arătat că nu se va închide niciuna, neînţelegerile persistă. Keresztély s-a referit punctual la situaţia creată luni, când nu a reuşit să primească în audienţă comitetul de părinţi de la Şcoala gimnazială Nicolae Colan. Şefa ISJ susţine că nu a fost rău-intenţionată, ci pur şi simplu programul foarte încărcat nu i-a permis acest lucru, astfel că a reprogramat întâlnirea cu părinţii.

Cineva de la Nicolae Colan a trimis la minister o scrisoare electronică, prin care mă acuză personal că doresc să desfiinţez şcoala. Au mai venit şi alte scrisori, toate adresându-mi-se şi spunând că nu se doreşte desfiinţarea. Cu toate că primarul Antal a spus că nu se mai reorganizează nimic, cu toate că au fost şi la doamna viceprimar Sztakics Éva, părinţii au trimis şi la mine o petiţie semnată de 60 de persoane, rugându-mă să intervin eu la Consiliul Local. Scrisoarea în sine e corectă, bine argumentată, dar nu mai e cazul acum, căci s-a zis clar că nu se face o reorganizare brutală. Cu toate acestea, părinţii au venit cu toţii la secretariatul ISJ, au vorbit toţi deodată, o doamnă s-a isterizat… au plecat furioşi că nu au fost primiţi, nu a contat că eram într-o şedinţă din care nu puteam pleca. Ideea e că tema nu mai e de actualitate, dar voi merge să mai explic încă o dată , a spus Keresztély.

Şefa ISJ a mai arătat că, dacă oamenii vor să primească asigurările din partea sa, se va întâlni cu ei – de altfel a şi fost reprogramată o astfel de întâlnire, pentru ziua de miercuri, astfel că va merge şi va susţine argumentaţia autorităţilor locale, prin care reorganizarea se va face cu o gândire strategică, nedorindu-se închiderea imediată a unor şcoli.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2189 din 05.02.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Primarul Antal îl acuză pe prefectul Marinescu de lipsa bunului-simţ

Antal Árpád şi Dumitru Marinescu au dispute pe o hotărâre judecătorească

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, i-a cerut public prefectului de Covasna, Dumitru Marinescu, să se preocupe de respectarea drepturilor lingvistice ale maghiarilor în aceeaşi măsură cu care se preocupă de cele ale românilor.

Antal Árpád este de părere că prefectul Dumitru Marinescu aplică legea preferenţial şi a ţinut să sublinieze că în vreme ce legea prevede ca acolo unde depăşesc 20%, minorităţile să beneficieze de servicii de comunicare în limba lor în instituţiile statului, prefectul nu se îngrijeşte de respectarea acesteia. Astfel, Antal susţine că Marinescu reacţionează întotdeauna când e vorba despre respectarea limbii române şi niciodată când ar trebui respectată limba maghiară.

Nu cred că e normal ca într-un stat de drept, un prefect care e apărătorul legii, să ia legile şi să spună aşa: aceste legi le aplic, iar la acestea mă fac că nu le observ că există. Pentru că legea spune foarte clar că acolo unde o comunitate etnică depăşeşte 20% totul trebuie să fie bilingv în instituţii. Domnul prefect ar trebui deci să se preocupe de acest aspect în instituţia pe care o reprezintă şi în cele deconcentrate… dar nu a făcut niciodată nici măcar o adresă pentru respectarea acestui lucru. Ce credibilitate mai are această instituţie sau prefectul, dacă aplică legea selectiv…? Pentru că aşa se întâmplă, sunt legi la care taie şi spânzură, merg în instanţă şi contestă dacă pierd, cere amendarea primarului în vreme ce la altele, când e ceva mai uşor de rezolvat şi e vorba despre limba maghiară – cum ar fi comunicarea în maghiară la Prefectură, nu se vede nimic, a declarat Antal Árpád.

Bunul-simţ, măsurat prin acţiunile în instanţă

Antal Árpád a arătat că prefectul Marinescu a picat testul bunului-simţ atunci când a contestat o decizie a instanţei judecătoreşti, în urma unui proces pierdut parţial cu primarul din Sfântu Gheorghe. Este vorba despre un proces care are hotărâre definitivă şi irevocabilă, prin care primarul trebuia să corecteze mai multe elemente: să scrie întâi în limba română şi apoi în maghiară pe tăbliţa de la intrarea în Primărie, pe biletele de la automatele de parcare ş.a. Antal susţine că deşi nu i se pare corectă decizia instanţei – pentru că vorbitorii de maghiară reprezintă 80% din populaţia din Sfântu Gheorghe, a respectat-o, aşa cum se cuvine în cazul unei decizii judecătoreşti.

Domnul prefect a considerat însă că am respectat prea târziu decizia instanţei, dar asta are o explicaţie: decizia instanţei s-a dat în vara lui 2012, dar mi s-a comunicat în decembrie 2012 şi am pus-o în aplicare după martie 2013, când am avut buget. Dar prefectul spune că a trecut un an de când instanţa s-a pronunţat, am demonstrat de ce, instanţa mi-a dat dreptate dar prefectul Marinescu a făcut recurs, cerând sancţionarea mea cu o sumă imensă – adică 20% pe zi din salariul minim, timp de 500 de zile, să zicem, vine în jur de 8.000 de lei. Acesta a fost testul de bun-simţ al domnului prefect, pe care el nu l-a trecut , a arătat Antal Árpád.

Contactat telefonic, prefectul Dumitru Marinescu a spus că i-ar putea întoarce caracterizarea primarului Antal Árpád, despre care ar putea spune şi el că e lipsit de bun-simţ. Si asta pentru că, susţine prefectul, primarul nu a pus în aplicare întreaga decizie a instanţei.

Domnul Antal omite să spună că pe antetul oricărui document al Primăriei Sfântu Gheorghe prima dată apar inscripţii în limba maghiară şi apoi în română. După cum nu spune că orice pliant, orice tipăritură a Primăriei e scrisă întâi în maghiară şi abia apoi în română. Plus că sunt instituţii din subordinea sa, cum ar fi Casa de Cultură municipală, care nu au denumirea scrisă şi în română, ci doar în maghiară. Dumnealui respectă decizia doar pe jumătate şi continuă să acţioneze cum vrea. Acestea sunt realităţile, plus că eu nu am cerut sancţionarea sa, nu am atribuţii de acest gen, ci instanţa a făcut-o. Nu vreau decât să se respecte legea, atât, a explicat prefectul Marinescu.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2191 din 07.02.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Titlul: USL vrea să votăm Constituţia fărâmiţării României! Oare chiar atât de proşti ne cred?!

Uniunea Social Liberală (USL) a anunţat că a stabilit în cadrul alianţei când va fi organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei. Acesta urmează să aibă loc simultan cu alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, dar se va desfăşura pe parcursul a două zile, şi anume 24 şi 25 mai. După ce a vehiculat timp de aproape un an de zile că data probabilă a referendumului va aceeaşi cu data alegerilor prezidenţiale (care se vor desfăşura în luna noiembrie 2014), iată că USL s-a sucit şi a anunţat că la sfârşitul lunii mai oamenii sunt chemaţi la vot pentru modificarea Constituţiei. Se pune întrebarea firească: de ce atâta pripeală, de ce atâta secretomanie şi, nu în ultimul rând, de ce atâta lipsă de informare şi dezbatere? Răspunsul stă în modificările propuse Constituţiei, în amendamentele cu dedicaţie, din care rezultă mai mult decât frapant faptul că au fost gândite special pentru anumite persoane, construcţii politice şi interese politice şi fără nicio luare în considerare a interesului poporului, care este chemat să îşi voteze tăierea crăcii de sub picioare. Cel mai grav lucru este, însă, adoptarea amendamentelor propuse de UDMR, care se pare că nu l-au deranjat pe preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, nimeni altul decât prezidenţiabilul Crin Antonescu …

Articolul 6 dă liber la stat în stat

Conform amendamentelor adoptate de Comisia de revizuire a Constituţiei, în cadrul articolului 6, aliniatul (1) prevede faptul că Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor, iar aliniatul (3) precizează şi mai clar că Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Fără a fi necesare mari cunoştinţe juridice, este clar faptul că asemenea formulări nu fac altceva decât să deschidă larg uşa creării unor instituţii paralele cu cele ale Statului Român, bazate pe discriminare etnică, practic un stat în stat în care este garantat prin Constituţie că românii din zonele locuite preponderent de unguri vor fi discriminaţi. Ce înseamnă oare organe proprii de decizie şi executive? Vor avea astfel de organe la nivel ministerial, regional, judeţean, orăşenesc, comunal, sătesc, pe cartier sau pe scară de bloc? Sau la toate aceste nivele? Ce înseamnă decizie? Dar execuţie? Cum adică autorităţile centrale şi locale vor lua decizii după consultarea organizaţiilor minorităţilor naţionale?! Consultarea va avea un caracter informativ sau obligatoriu?! In ce anume chestiuni vor mai decide autorităţile centrale sau locale şi în care vor decide aşa-zisele organe proprii de decizie şi executive? Evident, toate aceste întrebări nu îşi au niciun răspuns din partea Comisiei de revizurie a Constituţiei, pentru că nimeni nu s-a gândit la ele, nimeni nu a stat să se gândească ce consecinţe ar putea avea asemenea prevederi în textul Constituţiei, în afară, desigur, de UDMR, care ştie exact ce vrea să obţină din aceste articole şi care, de altfel, le-a şi propus.

Articolul 12 dă liber la autonomie şi secesiune

În cadrul alinatului 5 al articolului 12 din proiectul de Constituţie ce va fi supus plebiscitului, tot la iniţiativa UDMR a fost introdus următorul conţinut: Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, ceea ce înseamnă că minoritatea ungară îşi va putea folosi, prin arborare, în mod liber, propriul simbol naţional, adică steagul Ungariei, în spaţiul public, adică pe clădirile administraţiei publice locale, de exemplu… Ce-ar mai putea fi de comentat în legătură cu competenţa, luciditatea, logica şi sentimentul naţional al membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei, atât de magistral prezidată de prezidenţiabilul liberal Crin Antonescu. Singura speranţă pentru a evita o astfel de Constituţie catastrofală este mobilizarea şi responsabilizarea parlamentarilor care mai au încă simţământ naţional, pentru a-şi face datoria de parlamentari ai României şi să respingă la discuţiile din plen cele trei aliniate criminale din articolele 6 şi 12.

Până la dezbaterile finale ce vor avea loc la Parlament, sugerăm tuturor românilor să facă bine şi să boicoteze, prin neprezentare, referendumul pentru modificarea Constituţiei ce va avea loc în luna mai a acestui an. Este important ca acest proiect de modificare a Constituţiei să nu treacă, iar cel mai sigur mod de a nu-l valida este prin neparticipare, întrucât este necesară o prezenţă de 50%+1 din numărul total al celor înscrişi pe listele electorale permanente. De asemenea, facem un apel către toţi cititorii Condeiului ardelean să facă ştiută necesitatea boicotării referendumului prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie, în special pe principalele reţele de socializare, unde mesajul trebuie să se răspândească şi să creeze acea masă critică de oameni informaţi care va avea puterea mediatică de a stopa adoptarea Constituţiei fărâmiţării României.

Sursa: publicaţia bilunară Condeiul ardelean, nr. 255 din februarie 2014, autor Vrăjitorul din Oz(un)

 

 

Poporul secuiesc şi Pământul secuiesc – invenţii ale extremismului unguresc din România!

Suntem în 2014. De aproape două decenii nu auzim altceva decât cele două arii false şi mincinoase ale extremismului unguresc din România: Poporul secuiesc şi Pământul secuiesc! Ajunge! Ne-am săturat! Plăsmuiri fariseice, născute din minţi înfierbântate şi spirite machiavelice!

Popor secuiesc? O grupare etnică (Ion I. Russu), deznaţionalizată, gălăgioasă, transformată de şovinismul şi extremismul unguresc în masă de manevră, folosită împotriva românilor, cu care secuii cei adevăraţi – nu cei maghiarizaţi până-n măduva oaselor, de azi – au avut, de-a lungul vremii, relaţii dintre cele mai apropiate, deoarece cu secuii avem o simbioză, adecă o viaţă împreună; cu ungurii numai o vecinătate, cum scria Nicolae Iorga.

Pământ secuiesc? Un fel de insulă a şerpilor în mijlocul României geografice! Pământul nostru natal este Pământul Secuiesc, striga Santha Pal Vilmoş, fost preşedinte al judeţului Harghita. De unde l-or fi adus oare? De unde au venit? Greu de spus. Nu ştiu nici acei istorici care au croit o Istorie a Secuilor! Unde s-au aflat ei până în secolul al XII-lea, când au ajuns aici unde se află acum? Nu se ştie! Trecutul lor s-a pierdut în negurile îndepărtate ale istoriei. Dar şi în nişte fantasmagorii născocite de-a lungul vremii, care au la bază inspiraţii cu iz folcloric. Oricum, acela era pământ secuiesc natal! In niciun caz nu cel pe care, întâmplător, trăiesc acum.

Cum poate să afirme cineva că pământul nostru natal este pământul secuiesc despre un teritoriu pe care, printr-o conjunctură istorică, secuii s-au aşezat, venind cine ştie de unde? Pe bună dreptate, Ion I. Russu afirmă că secuii nu pot fi consideraţi decât fiind nişte colonişti ai regelui Ungariei, aduşi şi îngrămădiţi peste un substrat de populaţie băştinaşă, rărită din cauza năvălirilor.

Aduşi şi îngrămădiţi în partea de est a Ungariei, care şi pe vremea aceea se numea Transilvania şi era voievodat, secuii au fost repede asimilaţi şi în totalitate maghiarizaţi, aşa cum s-a încercat şi cu alte etnii, cu care ungurii s-au aflat în contact. Numai că acelea, având rădăcini aici, aşa cum vor să ne înveţe unii cu referire la secui, fiind cu mult mai numeroase, au fost mai greu rupte de la rădăcinile lor etnice, pe câtă vreme secuii, venetici şi puţini, neavând nimic care să-i lege de pământul pe care au ajuns din întâmplare, nici cu neamurile din jurul lor, au fost deznaţionalizaţi rapid, pierzându-şi limba şi toate celelalte trăsături. Astfel că azi a apărut o etnie nouă, inventată de cei care s-au căţărat în spatele lor (a secuilor) şi vorbesc în numele lor: etnia de secui-maghiar!

Deci, extremismul unguresc din România vrea, cu orice preţ, să ne determine să credem că pământul pe care s-au aşezat secuii este un pământ natal, secuiesc, aşa că el nici nu face parte din teritoriul României. Intorcându-ne iarăşi în istorie, la acel secol al XII-lea, când au venit aici secuii, oare chiar nu or fi găsit pe nimeni…? Erau nişte pământuri pustii, pe care ei le-au luat în proprietate? Istoricul ungur Huszti Andraş ne spune cu totul altceva: Dacii au fost locuitorii cei mai vechi ai Ardealului, Moldovei şi Munteniei, scrie el în volumul Dacia veche şi nouă. Trebuie să-l credem, nu? Iar urmaşii lor, recunoscuţi de întreaga istorie universală, nu sunt alţii decât românii! Iată ce spune istoricul francez Albert Armand: Locuitorii pământului românesc au rămas aceiaşi din epoca neolitică până în zilele noastre, susţinând astfel, printr-un exemplu poate unic în istoria lumii, continuitatea unui neam.

Aşa scrie şi academicianul Simion Mehedinţi: Noi, românii, suntem locuitorii cei mai vechi ai acestui pământ al Daciei. Faţă de toţi vecinii, el (poporul român – n.a.) este singurul care nu ştie să fi avut o patrie altundeva decât pe pământul pe care trăieşte azi. Iar acesta este Pământul Românesc! Nu este pământ natal secuiesc!

Degeaba unii istorici, precum sasul Rosler şi ungurii Hunfalvy, Koracsony şi Raffay, s-au străduit din răsputeri să ne găsească alte patrii şi să ne inventeze altă istorie. Istoria Neamului Românesc este una singură. Iar ea porneşte, după cum scrie Nicolae Iorga, de la tracii care au trăit aici cu mii de ani înaintea altor popoare (băştinaşe!) şi aceasta ne dă dreptul să ne considerăm noi, românii, singurii şi adevăraţii moştenitori ai acestor locuri!!!

Dar pământ natal are şi semnificaţia de patrie! Iar patria este oraşul, satul, regiunea în care s-a născut cineva. Patria mai înseamnă şi locul natal, locul de baştină al cuiva. Patria mai este ţara în care cineva se stabileşte definitiv, fără să-i aparţină ca origine, dar fiind recunoscut ca cetăţean al ei. Atunci, pentru generaţiile de ieri şi de azi ale secuilor care au trăit şi care trăiesc în România, care a fost şi care este patria lor? Ar putea răspunde la o asemenea întrebare domnii Tokes Laszlo, Tamas Sandor, Antal Arpad, Izsak Balazs, Borboly Caba şi alţii? Este România patria lor, sau nu? Ori pentru ei, ca şi pentru alţii de teapa lor, nu România este patria lor, ci patria noastră mai mică este Ardealul?! Care este atunci patria lor cea mare?

Oricare ar fi răspunsul lor la întrebările de mai sus, adevărul nu este decât unul singur: patria lor şi a tuturor secuilor care trăiesc în Transilvania este România! Fiindcă Transilvania este pământ românesc! Discutaţi voi cât veţi vroi, domnilor, dar cine oare a creat aspectul eminamente românesc al acestui pământ, cine altul decât poporul românesc!? Aşa scria Milton G. Lehrer. Si tot el este cel ce precizează: In viaţa poporului ungar, Transilvania a fost un accident. Dacă ungurii ar fi fost mai norocoşi în expediţiile lor în Apus, desigur că niciodată Transilvania nu ar fi ajuns sub stăpânire ungurească. Acesta era Ardealul pentru unguri. Pentru români, în schimb, el era însăşi inima Daciei, prin care pulsa de mii de ani acelaşi sânge.

Numai că neobosiţii propagandişti ai revizionismului şi iredentismului unguresc nu pot, ori, mai degrabă, nu vor să priceapă toate acestea. Ei continuă să umble cu jalba-n proţap, cum se spune, pe la toate porţile europene spre a-şi găsi aliaţi şi susţinători care să-i creadă că în Ardeal ungurii sunt loviţi, bătuţi numai pentru naţionalitatea lor; că românii au ajuns în Ardeal prin păstoritul de transhumanţă, dar în mod sigur după slavi, iar cele câteva toponime de origine slavă provin de la slavii rămaşi până la venirea românilor; că suntem sugrumaţi de 86 de ani (articol scris în 2006 – n.a.), uneori mai puternic, alteori mai încet, însă fără întrerupere etc. etc.. De aceea ungurii din Transilvania trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini. Aşadar, sus consângenii mei secui-maghiari! Aruncaţi-vă lanţurile! Să ne opunem cotropitorilor prin toate mijloacele!

Iată cum, prin asemenea strigăte de alarmă, opinia publică occidentală este voit dezinformată de propaganda revizionismului maghiar. Situaţia minorităţii maghiare din România este departe de cea încriminată zilnic de presa şovinistă ungară. Pentru a impresiona străinătatea, lucrurile sunt prezentate sub o falsă lumină. Ungurii îşi au şcolile lor, bisericile lor, asociaţiile lor, şi duc o viaţă potrivit tradiţiilor lor. Insă, tot nemulţumiţi sunt. Cred că le lipseşte un singur lucru: Transilvania!

Sursa: publicaţia bilunară Condeiul ardelean, nr. 255 din februarie 2014, autor Ilie Sandru

 

 

Primarul din Sfântu Gheorghe acţionat în judecată pentru neexecutarea unei sentinţe definitive

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a fost acţionat în judecată de Prefectura Covasna, care a cerut sancţionarea acestuia pentru nepunerea imediată în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile ce viza inscripţionarea bilingvă.

Antal Arpad a declarat ieri că prima instanţă de judecată i-a dat câştig de cauză după ce a explicat motivele pentru care a întârziat executarea sentinţei rămase definitive, dar prefectul Dumitru Marinescu a făcut recurs.

Antal a menţionat că instanţa l-a obligat în vara anului 2012 să inverseze tăbliţele postate pe faţada Primăriei, respectiv să o amplaseze pe cea în limba română deasupra celei în limba maghiară, să înlocuiască plăcuţele cu denumirile străzilor, precum şi instrucţiunile de pe biletele de parcare din Sfântu Gheorghe, astfel încât în toate cazurile înscrisurile să apară mai întâi în limba oficială a statului, dar nu a putut face acest lucru imediat pentru că sentinţa i-a fost comunicată cu întârziere şi nici nu a avut bani în buget pentru aşa ceva.

Eu respect sentinţele definitive şi irevocabile ale instanţelor, chiar dacă nu sunt de acord cu ele Am respectat şi această sentinţă, dar domnul prefect consideră că am respectat-o prea târziu. Decizia instanţei a fost luată în vara anului 2012, dar a fost comunicată în decembrie. Eu, ca să fac ceva, trebuia să am buget, iar bugetul s-a aprobat în martie 2013 şi doar după aceea am rezolvat problema. Deci a trecut aproape un an, iar domnul prefect nu a fost mulţumit şi a cerut sancţionarea mea cu nişte sume incredibile Instanţa de fond mi-a dat dreptate, dar cu toate astea prefectul nu a trecut testul bunului simţ şi a făcut recurs, vrea să mă amendeze, a susţinut Antal Arpad.

Potrivit acestuia, Prefectura a cerut să fie sancţionat cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat pentru AGERPRES că primarul Antal Arpad a pus doar pe jumătate în aplicare sentinţa judecătorească, ba mai mult, continuă să încalce prevederile hotărârii definitive şi irevocabile care prevede că şi pe viitor limba oficială a statului trebuie să aibă întâietate.

Nu numai că a pus cu întârziere în aplicare sentinţa, dar şi acum continuă să emită acte cu antetul instituţiei scris prima dată în limba maghiară şi apoi în limba română Sunt instituţii din subordinea sa, cum ar fi Casa de cultură municipală, a căror denumire e doar în limba maghiară. Deci a făcut lucrurile pe jumătate şi nici acum nu ia în considerare, nu respectă sentinţa din 2012. Eu nu am nimic personal cu el, îi cer doar să respecte legea, a spus prefectul Dumitru Marinescu.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1052 din 07.02.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Clasele sub efectiv din Covasna şi Harghita nu vor fi închise

Anunţul a fost făcut de ministrul Remus Pricopie, care a anunţat că 2014 va fi anul investiţiilor în Educaţie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă la Întorsura Buzăului că 2014 este anul investiţiilor în Educaţie, în contextul lipsei care s-a simţit în acest sens în ultima perioadă. Potrivit ministrului, aproximativ 1.400 de obiective au fost iniţiate pentru modernizarea infrastructurii Educaţiei însă au fost abandonate şi neglijate în ultimii ani, astfel că acum este necesară finalizarea acestora. Astfel, 2014 se va axa pe investiţii în infrastructură, iar cei mai mulţi bani vor veni din fondurile structurale.

În 2014 revenim cu un buget important din fonduri structurale, respectiv 200 de milioane de euro din fondurile structurale neutilizate între 2007-2013, care sunt la dispoziţia Ministerului Dezvoltării şi a primăriilor, pentru infrastructura educaţională. Pentru perioada 2014-2020 vorbim de o alocare de peste jumătate de miliard de euro, pentru a continua obiectivele de investiţii deja începute sau investiţii noi, a declarat Pricopie.

Încă se analizează chestiunea degrevării directorilor

În ceea ce priveşte degrevarea de ore a directorilor de şcoli, ministrul Remus Pricopie a admis că deşi Legea Bugetului Ministerului prevede că de la 1 ianuarie 2014 directorii de şcoli vor trebui să ţină 14 ore, deocamdată nu se ştie exact când vor intra în vigoare aceste prevederi şi nici care va fi forma finală.

Există în Legea Bugetului o prevedere pentru anul 2014 şi spune că acolo unde o instituţie de învăţământ nu reuşeşte să se încadreze în bugetul alocat, degrevarea directorilor se reduce, adică vor avea mai puţine ore de degrevare decât până acum. Este însă o analiză pe care o facem la Minister, pentru a vedea care e impactul acestei decizii şi când se va aplica – poate cu ocazia noilor ştate de funcţii, adică de la 1 septembrie. Deocamdată nu am încheiat această analiză, vom reveni când vom stabili, a explicat ministrul.

In ceea ce priveşte priorităţile Ministerului Educaţiei pentru noul an, Pricopie a arătat că asigurarea celor mai bune şanse la educaţie, tuturor elevilor, rămâne cea dintâi prioritate. Acesteia i se alătură tot ceea ce derivă din evaluările naţionale şi Bacalaureat – inclusiv simulările şi noile instrumente aplicate elevilor din clasele primare şi celor de liceu, care aplicate corect an de an vor duce, susţine ministrul, la o mai bună radiografie a sistemului şi inclusiv la corectarea acestuia.

Clasele sub efectiv nu vor fi închise

Referitor la situaţia specială a învăţământului din judeţul Covasna, care a generat şi discuţiile legate de posibila desfiinţare a unor şcoli – cum ar fi cazul Scolii Gimnaziale Nicolae Colan, Pricopie a dat asigurări că aici se aplică alte unităţi de măsură.

Poziţia mea e una foarte clară şi care are rădăcina în legislaţia românească, unde se precizează foarte clar că pentru minorităţi – fie acestea naţionale, fie români aflaţi într-o arie geografică în minoritate, se aplică politici specifice. Am cerut inspectoratelor şcolare din Covasna şi Harghita să nu modifice reţeaua şcolară dacă nu există un consens la nivel local. Evident, când ai clase cu cinci sau doi elevi, apar probleme financiare, iar dimensiunea financiară e una importantă. Dar nu cred că trebuie să gândim problemele Educaţiei având în minte numai componenta financiară. Prin urmare, acolo unde avem clase sub efectiv ele se vor păstra, aşa cum s-a întâmplat şi în anul şcolar anterior, a declarat ministrul, care susţine că interesele copiilor şi liniştea comunităţilor trebuie puse mai presus de orice.

Remus Pricopie a precizat că îi este cunoscută inclusiv situaţia de la Scoala Gimnazială Nicolae Colan, după ce aceasta a fost dezbătută în nenumărate video conferinţe ale ministerului. Pricopie a punctat că subiectul este unul închis, existând deja o decizie la nivel local, care arată că reţeaua şcolară nu va fi modificată, prin urmare nu există motive de îngrijorare.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2192 din 10.02.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Prefectul Marinescu: Fără o legislaţie clară, războiul steagurilor va continua

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, este de părere că în momentul în care va apărea o legislaţie coerentă, controversele dintre autorităţile statului şi cele locale, legate de steagurile şi inscripţiile bilingve, nu vor mai avea rost.

Prefectul Marinescu a declarat luni că tocmai din cauza unei legislaţii ambigue, de-a lungul anilor s-au creat dispute între autorităţile statului şi administraţiile locale. In consecinţă, Marinescu a arătat că, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a trebuit să acţioneze conform legii şi astfel s-a ajuns, de multe ori, în instanţă. Prefectul a arătat că disputele au fost legate atât de amplasarea steagurilor secuieşti pe diverse instituţii publice – inclusiv primării, precum şi de utilizarea necorespunzătoare a limbii maghiare în inscripţionarea unor clădiri ori documente şi alte materiale editate de către autorităţile locale.

S-a creat, da, un război al steagurilor şi inscripţiilor bilingve, între Prefectura Covasna şi anumite administraţii locale din judeţ; până când nu vom avea o legislaţie clară, fără loc de interpretări în acest domeniu, războiul va continua. Există acum la Senat un proiect de lege, dar Prefectura Covasna nu renunţă la procesele pe care le are pe rol, până când nu apare o lege clară, fără echivoc, a spus prefectul Marinescu.

În context, prefectul Marinescu a ţinut să clarifice faptul că în vreme ce Legea Administraţiei Publice Locale prevede că acolo unde minoritatea depăşeşte 20% din populaţie, reprezentanţii acesteia au dreptul la folosirea limbii materne, acest lucru nu se aplică şi deconcentratelor; prin urmare, acestea din urmă nu sunt obligate la afişarea inscripţiilor bilingve cu privire la denumirea instituţiei, aşa cum se întâmplă în cazul primăriilor şi instituţiilor din subordinea consiliilor locale şi judeţene.

În ceea ce priveşte dreptul minorităţilor de a fi informate în limba maternă, prefectul a admis că unele instituţii deconcentrate din judeţ nu comunică şi în limba maghiară informaţiile de interes public, astfel că le va solicita în scris acest lucru, în perioada următoare.

Dumitru Marinescu a ţinut însă să arate că acuzaţiile pe care i le-a adus recent primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, nu-şi au rostul. Domnul Antal nu poate spune că eu duc în instanţe primăriile şi că am ceva împotriva simbolurilor maghiare. Nu am făcut decât să respect legea, în vreme ce dumnealui a respectat legea cu jumătăţi de măsură: sentinţele judecătoreşti nu se aplică doar la momentul emiterii, ci au efect şi pe viitor, până la apariţia unor legi contrare. Or, dumnealui a aplicat doar unde şi ce a vrut, aşadar recursul la procesul iniţiat în 2012 va continua, a mai spus prefectul.

Antal Arpad declara săptămâna trecută că prefectul Marinescu a picat testul bunului-simţ atunci când a contestat o decizie a instanţei judecătoreşti, în urma unui proces pierdut parţial. Este vorba despre un proces care are hotărâre definitivă şi irevocabilă, prin care primarul trebuia să corecteze mai multe elemente: să scrie întâi în limba română şi apoi în maghiară pe tăbliţa de la intrarea în Primărie, pe biletele de la automatele de parcare ş.a. Antal susţine că deşi nu i se pare corectă decizia instanţei – pentru că vorbitorii de maghiară reprezintă 80% din populaţia din Sfântu Gheorghe, a respectat-o, aşa cum se cuvine în cazul unei decizii judecătoreşti. Pe de altă parte, prefectul susţine că primarul a aplicat legea doar pe jumătate, Primăria continuând să emită documente pe care antetul apare inscripţionat întâi în ungureşte şi abia apoi în româneşte.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2193 din 11.02.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Borbely László: Prefectul de Covasna s-o lase mai moale cu procesele

Vicepreşedintele UDMR, Borbely László, a declarat miercuri la Sfântu Gheorghe că i-a cerut prefectului de Covasna, Dumitru Marinescu, să o lase mai moale cu procesele referitoare la steagurile secuieşti şi simbolurile comunităţii maghiare. Potrivit lui Borbely, Marinescu nu ar trebui să mai insiste cu astfel de procese, mai ales că în viitoarea Constituţie există un paragraf care prevede că minorităţile îşi vor putea afişa simbolurile în spaţiul public.

Chiar azi am avut o discuţie cu domnul prefect pe tema simbolurilor naţionale. I-am spus să o lase mai moale cu procesele şi să mai dea câte un telefon la Bucureşti şi să se intereseze, atunci când în proiectul de Constituţie apare acest lucru adoptat şi votat de comisie, de cei care îi dau dispoziţii de la Bucureşti, să o lase mai moale cu procesele, a spus Borbely, care susţine că întreaga chestiune a simbolurilor naţionale se va clarifica legislativ.

Contactat telefonic, prefectul Dumitru Marinescu a spus că, într-adevăr, Borbely i-a cerut acest lucru. Prefectul a subliniat însă că va proceda tot timpul conform legii şi că, până când cele relatate de Borbely László nu devin oficiale, nu va renunţa la procesele pe care le are cu unele administraţii locale – pe tema arborării steagului secuiesc sau utilizarea altor simboluri ori inscripţionarea exclusiv/iniţială în limba maghiară a unor obiective publice.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1056 din 13.02.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Primăria Sfântu Gheorghe luptă pentru Casa de Cultură a Sindicatelor şi fostul Hotel Hungaria

Situaţia Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este departe de a se fi clarificat, după ce Primăria a pierdut procesul prin care cerea executarea silită a acesteia, ca urmare a unor datorii imense către bugetul local. Potrivit primarului Antal Árpád, decizia instanţei a arătat că obiectivul, neavând activitate comercială, nu poate fi executat.

Antal Árpád a declarat că autorităţile locale nu vor renunţa ci vor iniţia un nou proces, dorindu-se ca în cele din urmă să fie admisă executarea silită ori clarificarea situaţiei Casei de Cultură a Sindicatelor, astfel încât cineva – mai bine zis statul, să-şi asume că o are în proprietate, inclusiv cu obligaţiile care decurg de aici.

Datoriile pe care le are Casa de Cultură a Sindicatelor către bugetul local sunt undeva la 500.000 de lei şi între zidurile acesteia nu mai are loc nicio activitate de aproape un an de zile.

S-ar putea foarte uşor rezolva totul – dacă Parlamentul ar spune că cele cinci mari sindicate actuale sunt urmaşii de drept ai Sindicatului Comunist, ar fi evident cine e proprietar şi poate fi executat; sau ar putea stabili Parlamentul ca toate clădirile care au fost la sindicate să intre în proprietatea statului, dând casele de cultură la autorităţile locale. Problema şi miza aici nu sunt însă casele de cultură, ci hotelurile de la munte şi de la mare, a arătat Antal.

In aceeaşi idee, primarul şi-a exprimat convingerea că măcar clădirea fostului Hotel Hungaria în care acum funcţionează Oficiul Judeţean de Poştă, va ajunge în acest an la autorităţile locale. Antal a arătat că deşi i s-a făcut Poştei o ofertă generoasă – să se mute în fosta clădire Romtelecom recent modernizată şi o scutire de plată a chiriei pe zece ani, acest lucru nu a fost acceptat, pe fondul procesului de privatizare al Poştei, în care lipsa unei clădiri ar trage în jos valoarea totală. Cu toate acestea, Antal Árpád este de părere că oraşul va intra în posesia clădirii fostului Hotel în acest an, nedorind însă să dezvăluiască la ce anume ar fi folosită clădirea – monument istoric, mai ales că iniţial ar trebui refăcută, căci se află într-o stare de degradare avansată.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2196 din 14.02.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Sf. Gheorghe

27.02.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita