Home Revista presei Revista Presei Româneşti, Nr. 01 / 01-15.01.2014

Revista Presei Româneşti, Nr. 01 / 01-15.01.2014

 

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

 

Revista Presei Româneşti

Nr. 01 / 01-15.01.2014

Dimensiuni ale convieţuirii interetnice

 

 

Amendat pentru că de Ziua Naţională a urcat pe scena… Adventului

Un bărbat din Dobârlău a fost sancţionat cu 500 de lei după ce a fluturat steagul României în centrul mun. Sfântu Gheorghe

Tensiunile interetnice din Covasna par să renască odată cu noul an sau, mai bine zis, să (re)iasă la suprafaţă. Alături de regretabila întâmplare din noaptea de Anul Nou, în care fostul lider PD, Gheorghe Preduţ, a fost atacat şi bătut de un grup de tineri pentru că nu cunoştea limba maghiară, o altă întâmplare atrage atenţia că ceva pare să nu fie în regulă atunci când vine vorba despre relaţiile sociale ori interumane dintre români şi maghiari. Astfel, un român din Dobârlău a fost amendat pentru că de Ziua Naţională s-a urcat pe scena Adventului din Sfântu Gheorghe fluturând tricolorul. Omul se consideră nevinovat, Poliţia locală însă l-a amendat, pentru că a întrerupt o manifestaţie religioasă.

Batalioanele române, intonate pe scena Adventului

Un bărbat din Dobârlău a fost amendat de Poliţia locală din Sfântu Gheorghe, după ce de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie 2013, s-a urcat pe scena de Advent din municipiu, fluturând tricolorul românesc şi intonând cântece patriotice. La acel moment, bărbatul, care a fost dat jos de pe scenă, nu a ştiut că gestul său va avea urmări, însă a aflat acest lucru abia pe 30 decembrie, când pe poarta casei sale din Dobârlău i-a fost lipită înştiinţarea cu procesul verbal de amendă.

Declaraţiile bărbatului din Dobârlău arată că acesta s-a urcat pe scena din centrul municipiului în seara zilei de 1 Decembrie, fluturând tricolorul, strigând „La mulţi ani, România!” şi apoi cântând „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”. Omul susţine că a fost bruscat de poliţiştii locali şi legitimat de jandarmi, însă nu i s-a spus atunci că ar fi comis vreo faptă condamnabilă. In plus, bărbatul, care spune că nu a dorit decât să se bucure de Ziua Naţională, a susţinut că nu ştia că scena urma să găzduiască un eveniment religios (ceremonia de Advent, organizată anual de Primărie).

Prin urmare, la aproape o lună de la întâmplare, pe poarta casei din Dobârlău a bărbatului a fost lipit un proces verbal care arăta că acesta a fost amendat pe 11 decembrie 2013 cu 500 de lei pentru tulburarea liniştii publice pentru că pe 1 decembrie 2013 a urcat fără drept pe scena din Piaţa Libertăţii. Procesul verbal a fost întocmit de şeful de birou al Poliţiei locale Sfântu Gheorghe, Veres György, în lipsa contravenientului.

Poliţia Locală neagă implicaţiile etnice

Seful Poliţiei Locale, Hadnagy István, ne-a declarat că întreaga chestiune a căpătat conotaţii etnice în mod inutil şi a ţinut să explice că amenda aplicată bărbatului din Dobârlău nu are legătură cu faptul că acesta este român, ci cu faptul că „a întrerupt o manifestaţie religioasă”.

„Omul nu avea ce căuta acolo, era o manifestaţie religioasă. A deranjat, nu era nici locul nici momentul pentru ce voia el. Se poate specula orice acum, dar şi dacă urca cu steagul Americii, rezultatul era acelaşi. Mi se pare fără rost să i se dea întâmplării o conotaţie etnică”, a spus Hadnagy, care nu a vrut să comenteze prea mult subiectul.

Hadnagy susţine că bărbatului i s-a lipit pe poarta casei procesul verbal după ce acesta i-ar fi fost transmis prin poştă însă nu l-ar fi ridicat. In context, Hadnagy a mai spus că cel amendat poate contesta în instanţă amenda, conform posibilităţilor pe care i le dă în acest sens legea.

Dincolo de declaraţiile lui Hadnagy István însă, rămân cele consemnate în procesul verbal: omul a urcat fără drept pe scena Adventului unde, fluturând un steag al României, s-a adresat participanţilor prin intermediul microfonului cu afirmaţia că „aici este pământ românesc”, faptă ce „a provocat indignarea cetăţenilor, tulburând astfel ordinea şi liniştea publică”.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2167 din 06.01.2014, autor Monica Vrânceanu

 

 

Români amendaţi, români bătuţi în Secuime. Ce urmează?!

Le voi spune, la început de 2014, La mulţi ani românilor din Secuime! De ce doar românilor? Pentru că nişte derbedei maghiari l-au bătut în noaptea de Revelion pe românul Gheorghe Preduţ doar pentru că nu ştia ungureşte. O fi ăsta un motiv suficient să-i spargi faţa şi să-i rupi coastele unui om de 60 de ani, care nu ţi-a greşit cu nimic? Pentru mine nu e, bănuiesc că nici pentru cei mai mulţi dintre dvs. Si totuşi, uite că se-ntâmplă măgăria în chiar oraşul-reşedinţă al judeţului Covasna. De ce doar românilor? Pentru că adevăraţii vinovaţi nu-şi vor pune cenuşă-n cap, nu vor regreta, nu vor acuza atacul şi nu vor mişca un deget să-i găsească pe răufăcători. De ce doar românilor? Pentru că sunt nişte minoritari ciudaţi şi enervanţi, obidiţi, înşelaţi, minţiţi, dispreţuiţi, ignoraţi, discriminaţi atât de majoritatea locală maghiară, cât şi de cei care guvernează fără pic de talent ţara lui Papură-vodă, în care laptele şi mierea curg zi şi noapte din dealul Cotrocenilor înspre Palatul Victoria, urcând miraculos până la hotelul covăsnean Bradul, proaspăt sfinţit de binecuvântarea episcopală.

Cei care se vor grăbi să catalogheze evenimentul ca neesenţial şi nedemn de a fi luat în serios se înşeală de mai multe ori. In primul rând, bătaia administrată lui Gheorghe Preduţ pentru că nu ştia ungureşte este o mizerie în sine, care urmează altor mizerii pe acelaşi subiect, inclusiv unor declaraţii belicoase împotriva „străinilor” din partea oficialităţilor locale. In al doilea rând, treaba e serioasă pentru că se asociază unor alte „iniţiative” discriminatorii faţă de etnicii români în acelaşi oraş-lumină Sf. Gheorghe. Un român a desfăşurat un drapel tricolor pe o scenă pregătită pentru alţii, pentru un eveniment al comunităţii maghiare. A încurcat omul scena, a confundat piesa… Impardonabil pentru Poliţia locală, care l-a căutat mult şi bine pe „răufăcător” şi chiar l-a depistat după vreo 10 zile, amendându-l pentru „tulburarea ordinii publice”. Ce mai conta că puseul de patriotism al românului minoritar în propria lui ţară se petrecuse chiar de Ziua naţională a României?! Sau poate tocmai ziua asta i-o fi înfuriat pe „locali”, altminteri prea-supuşi slujbaşi ai primarului Antal Arpad?!

Iar în al treilea rând, dar deloc ultimul, episodul Preduţ, chiar dacă trecător, ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe promotorii separatismului etnic cu orice preţ, începând din şcoală şi terminând cu „bantustanizarea” dorită cu atâta inconştientă ardoare de politicienii maghiari susţinători ai proiectului Ţinutului Secuiesc autonom. Pentru că ei sunt autorii morali ai „lecţiei” pe care nişte babuini maghiari beţi i-au aplicat-o unui român la el acasă. Ei, adică Antal Árpád, primarul care nu înţelege ce caută nişte moldoveni – necivilizaţi, neinstruiţi şi neposesori de sânge albastru – în ilustrul şi nobilul judeţ Covasna; ei, adică toţi şefii, şefuţii şi ziariştii maghiari care îndeamnă la ură inter-etnică, numindu-ne pe noi, la noi acasă, străini. „Străinilor, plecaţi acasă!”, strigă ei ori de câte ori au ocazia, ignorând adevărul că acasă noastră e inclusiv aici, în HarCov. Ce e şi mai grav e că manipulatorilor şi manipulaţilor de acest gen li se întunecă minţile în aşa hal încât sunt în stare să-i alunge din judeţ şi pe investitorii străini, cărora li se cere, aţi ghicit, să ştie limba maghiară şi să angajeze, pe cât posibil, doar vorbitori de maghiară, ceea ce, desigur, e o prostie, acesta nefiind un criteriu valabil decât pentru anumite funcţii din anumite instituţii.

Nu animalele alea bete l-au molestat pe Gh. Preduţ pentru că nu ştia ungureşte, ci primarul municipiului, preşedintele Consiliului Judeţean, consilierii locali şi judeţeni ai UDMR şi celorlalte partide politice de esenţă pur etnică din judeţul nostru. Vina morală lor le aparţine. Lor ar trebui să le fie înmânată „nota de plată” a acestei mizerabile agresiuni asupra unui cetăţean român „vinovat” că n-a vorbit ungureşte pe o stradă dintr-un oraş din România. Pentru că ei au impus prin vorbe şi fapte separatismul etnic, cunoaşterea obligatorie a limbii maghiare, ura şi dispreţul faţă de tot ce nu e neaoş secuiesc-unguresc şi alte asemenea blestemăţii demne mai degrabă de Evul Mediu.

Restul sunt doar vorbe, spuse pentru a ascunde un adevăr teribil de trist: somnul raţiunii naşte şi asemenea monştri! Si, atenţie mare!, ăsta nu-i decât începutul.

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2167 din 06.01.2014, autor Dumitru Manolăchescu

 

 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş cere sancţionarea extremismului maghiar

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) solicită autorităţilor statului să ia măsuri ferme, inclusiv legislative, pentru sancţionarea fenomenului extremist maghiar, susţinând că în caz contrar agresivitatea antiromânească în această zonă va creşte.

Conducerea FCRCHM afirmă, într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES, că atitudinea antiromânească a majorităţii politicienilor maghiari a dus la radicalizarea comunităţii maghiare, ajungându-se în situaţia ca românii din această zonă să fie bătuţi pentru că nu cunosc limba maghiară, hăituiţi de profesori fiindcă poartă bentiţă tricoloră sau amendaţi că flutură drapelul României în public.

În mod programatic cetăţenii români aparţinând minorităţii maghiare sunt educaţi de 23 de ani în spirit şovin, antiromânesc, antistatal prin şcoală, presă, prin aşa-zise manifestări culturale organizate de autorităţile publice locale controlate de UDMR. De cele mai multe ori, evenimentele publice organizate şi finanţate de autorităţile publice locale se constituie într-o platformă de propagandă antiromânească şi antistatală, pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, sub denumirea inventată de artizanii marketingului hungarist de ţinut secuiesc. FCRCHM a atras atenţia consecvent asupra dublului discurs al liderilor UDMR, echilibrat la Bucureşti şi înfocat antiromânesc în teritoriu. Aceşti politicieni maghiari se constituie în modele pentru tinerii cetăţeni români de etnie maghiară, se susţine în comunicat.

Conducerea Forumului aminteşte, printre altele, că liderii comunităţii maghiare, inclusiv cei ai UDMR, defilează ori sprijină instituţional organizaţii extremiste cum ar fi Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate sau Garda Maghiară. De asemenea, conducerea FCRCHM consideră că responsabili pentru pierderea autorităţii statului asupra acestei zone sunt în primul rând guvernanţii României din ultimii 23 de ani care pentru sprijinul parlamentar al UDMR au tranzacţionat autoritatea statului şi siguranţa naţională. Prefecţii, conducătorii Poliţiei, Jandarmeriei nu îndrăznesc să ia măsuri împotriva actelor nelegale şi antiromâneşti de frica repercusiunilor pe care le pot avea atunci când UDMR va cere Bucureştiului şi va obţine capul conducătorilor instituţiilor publice care îndrăznesc să se opună politicii segregaţioniste, a separatismului teritorial, îndrăznesc să ia măsuri de restabilire a autorităţii statale sau pentru respectarea Constituţiei şi legilor ţării, ori împotriva afacerilor unor lideri locali care se bucură de imunitate etnică. Această situaţie ne face să opinăm că agresivitatea antiromânească în zonă va creşte, pretenţiile extremiştilor maghiari vor fi tot mai consistente şi cu tot mai multe şi de neînlăturat consecinţe negative pentru ţară, se afirmă în comunicat.

Liderii Forumului apreciază că descentralizarea va accentua starea de disoluţie statală din Transilvania şi fac un apel ca structurile Ministerului Afacerilor Interne să rămână sub autoritatea statului român, pentru că în caz contrar acestea se vor transforma în miliţii ale extremiştilor maghiari din fruntea consiliilor judeţene sau a primăriilor locale.

FCRCHM cere măsuri concrete şi ferme pentru normalizarea situaţiei tot mai conflictuale din Covasna şi Harghita, sancţionarea pe cale legislativă a fenomenului extremist maghiar, inclusiv prin blocarea accesului în funcţii şi demnităţi publice a extremiştilor, şi face un apel la partidele româneşti să nu mai accepte UDMR ca partener la guvernare până când aceasta nu se va reforma şi nu va renunţa la pretenţiile hungariste.

Comunicatul de presă al Forumului vine după ce un bărbat din Sfântu Gheorghe a fost bătut pe stradă în noaptea de Revelion de un grup de tineri pentru că nu cunoaşte limba maghiară, iar altul a fost amendat de Poliţia locală din Sfântu Gheorghe cu 500 de lei pentru că de Ziua Naţională a României s-a urcat pe o scenă din centrul oraşului, pregătită pentru un alt eveniment, şi a fluturat drapelul naţional.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş reuneşte peste 25 de organizaţii, asociaţii, ligi şi fundaţii din cele trei judeţe, iar preşedintele de onoare este Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1028 din 06.01.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Fostul sediu al BNR, transferat din domeniul public al statului în cel al municipiului Sfântu Gheorghe

Fostul sediul al Băncii Naţionale Române (BNR) din Sfântu Gheorghe a fost transferat din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o Hotărâre de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial.

In schimbul clădirii aflate la intersecţia străzilor Kossuth Lajos şi Korosi Csoma Sandor, Episcopia Ortodoxă a primit un spaţiu în blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.

Clădirea BNR a fost solicitată de conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a motivat că imobilul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea a fost construită între anii 1895-1897, iar spaţiul este insuficient şi inadecvat noilor cerinţe administrative.

De altfel, fostul sediu al BNR a constituit în ultimii ani subiectul mai multor procese, dreptul asupra acesteia fiind revendicat atât de Consiliul Judeţean Covasna, cât şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cele două instituţii s-au judecat pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra imobilului, care a fost pasat prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. In cele din urmă, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea ei în aplicare, drept urmare clădirea a rămas mai mult timp nefolosită.

Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de reprezentanţii Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, legat de acest subiect, se arată: „După sentinţa finală a Curţii Supreme în dosarul iniţiat de Biserica Ortodoxă, prin care a hotărât ca dreptul de proprietate a imobilului revine Bisericii Ortodoxe şi nu Consiliului Judeţean Covasna, în urma protestului demnitarilor din Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna şi a sprijinului conducerii UDMR, după nouă ani de proceduri legale clădirea a intrat în patrimoniul municipiului Sfântu Gheorghe.

Este cunoscut faptul că, în luna februarie 2004 Guvernul României a transmis dreptul de proprietate a fostului sediu a Băncii Naţionale Române Consiliului Judeţean Covasna. Revocându-şi decizia în acelaşi an, în luna decembrie a acordat clădirea Bisericii Ortodoxe. In 2005 ianuarie, când noul guvern a dispus ca imobilul să reintre în posesia consiliului judeţean, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a atacat în contencios-administrativ hotărârea, iar în decembrie 2009 a câştigat procesul împotriva Guvernului României şi a Consiliului Judeţean Covasna la Curtea Supremă.

În urma demersurilor pe plan legal şi politic al domnului primar Antal Árpád şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, domnul Tamás Sándor, procedura a continuat încă trei ani şi imobilul nu a rămas în proprietatea Bisericii Ortodoxe. In aprilie 2013 guvernul a acceptat propunerile de hotărâri iniţiate de municipiul Sfântu Gheorghe, prin care a fost oferit un imobil de 281 m2 în schimbul clădirii din str. Kossuth Lajos nr.10 cu suprafaţa de 1311 m2. Propunerea a fost acceptată de guvern încă în luna aprilie, iar cele două Hotărâri de Guvern au fost publicate în Monitorul Oficial abia la 30 decembrie 2013.

După ce adversarii noştri au depus plângere şi la Direcţia Naţională de Anticorupţie, sunt de părere că am procedat bine când am hotărât să ne folosim de toate căile legale de atac şi nu am cedat presiunilor politice şi a executării silite pentru a păstra acest imobil.” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean.

Conform Hotărârii de Guvern, contractul de predare trebuie încheiat în termen de 30 de zile calendaristice de la publicarea hotărârii.

„Mă bucur că patrimoniul public al oraşului este completat de acest edificiu semnificativ. Modul de folosire a imobilului va fi determinat după încheierea contractului” – a comentat Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1029 din 07.01.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Poliţia locală din Sfântu Gheorghe, acuzată de abuz în serviciu şi discriminare

Un bărbat din judeţul Covasna acuză Poliţia locală din Sfântu Gheorghe de abuz în serviciu şi discriminare, deoarece l-a sancţionat cu suma de 500 de lei pentru tulburarea ordinii publice după ce, de Ziua Naţională a României, a urcat cu un steag tricolor pe o scenă din centrul municipiului destinată unui eveniment religios.

Valentin Iriciuc a declarat pentru AGERPRES că va contesta amenda şi că intenţionează să depună o plângere penală împotriva Poliţiei locale pentru abuz în serviciu şi discriminare.

Nu era nimeni pe scenă, evenimentul nu începuse şi nu mi-am dat seama că scena era pregătită pentru altceva. Era Ziua Naţională, am urcat pe scenă cu steagul tricolor în mână, am strigat „La mulţi ani, România” şi am cântat „Treceţi batalioane române Carpaţii”. Poliţia locală m-a luat pe sus, putea să-mi dea amendă în seara aia, dar nu a făcut-o, am primit acasă o înştiinţare de plată abia după 11 zile. Mă consider discriminat. Am de suferit pentru că am fluturat steagul României, plătesc amendă pentru că am ieşit pe scenă cu drapelul tricolor de Ziua Naţională”, a afirmat Valentin Iriciuc.

Seful Poliţiei locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy Istvan, susţine că amenda a fost aplicată în mod just şi că este inutil să i se dea conotaţii etnice.

„Era Adventul (sărbătoare catolică ce marchează intrarea în Postul Crăciunul – n.r.), erau foarte mulţi oameni adunaţi în piaţă şi el nu avea ce căuta acolo în acel moment, nici cu steagul României, nici cu steagul Americii, cu niciun fel de steag. Desigur, are tot dreptul să conteste amenda, legea îi permite”, a declarat Hadnagy Istvan pentru AGERPRES.

În procesul verbal de contravenţie s-a notat că bărbatul „a urcat fără drept pe scena amplasată în Piaţa Libertăţii pentru desfăşurarea manifestării cultural religioase organizate cu ocazia Adventului, unde, fluturând în mână un steag al României, s-a adresat participanţilor prin intermediul microfonului cu afirmaţia că „Aici este pământ românesc”, faptă ce a provocat indignarea cetăţenilor, tulburând astfel ordinea şi liniştea publică”.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1030 din 08.01.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Autonomia Ţinutului Secuiesc

Nu vreau să se înţeleagă nimic greşit, nu vreau să se interpreteze argotic, aşa că o spun din capul locului: „Autonomuia” din titlu este o licenţă personală aproape poetică, un joc de cuvinte habar n-am cât de inspirat între „autonom” şi „a muia” pentru a denumi starea de solubilitate (conform DEX-ului limbii române, „a muia” înseamnă, printre altele, şi încercarea de a oferi o stare de solubilitate unui obiect oarecare) a ideii de autonomie teritorială pe care o tot vântură prin faţa sau prin spatele nostru diverşi politicieni maghiari din România şi din Ungaria. Singura problemă a fost că n-am reuşit, din cauza nepriceperii mele în materie de laptopuri, să introduc un accent ascuţit pe ultimul „a” din respectivul cuvânt, pentru ca totul să devină cu totul limpede şi fără echivoc.

Întorcându-ne la Ţinutul Secuiesc şi autonomia lui, nu pot să nu constat că se mişcă ceva în domeniul cu pricina şi nu toate mişcările astea sunt la locul lor. Mă gândesc, de pildă, la bătaia administrată unui cetăţean român (nu politician, dragilor, ci cetăţean român, el n-a fost bătut pentru că a condus, cu 12 ani în urmă, organizaţia judeţeană a unui partid care nici măcar nu s-a certat cu maghiarii) de nişte tineri maghiari beţi, care nu suportau să întâlnească în noaptea de Revelion, pe o stradă din Sf. Gheorghe, un ignorant în materie de „igen” şi „parancsolni” (cred c-ar fi bătut şi-un congolez rătăcit, întâmplător, prin zonă la ora aia). Aud că pe la Vâlcele a fost rupt, în aceeaşi noapte, un drapel tricolor românesc – ceea ce n-ar fi, în sine, o mare dandana, s-a mai întâmplat şi-o să se mai întâmple, doar că se cam adună şi nu dă frumos ideii de convieţuire armonioasă…

Cireaşa pe tortul autonomist o pune, însă, preşedintele Parlamentului maghiar, un oarecare domn Kover Laszlo, care a declarat la Tg. Mureş că maghiarii se află la jumătatea marşului victorios spre autonomia Ţinutului Secuiesc. Or fi, dar totul depinde de lungimea drumului pe care mărşăluiesc ei şi de numărul sticlelor de szilvapalincă deschise la fiecare punct de control. Intr-un acces bisericos străfulgerându-i mintea, domnia sa i-a comparat pe luptătorii pentru autonomia secuilor cu nişte martiri, un soi de sfinţi rupţi, hărtăniţi, răstigniţi, expuşi oprobiului public. Dacă mă uit jur-împrejur în oraşul-lumină Sf. Gheorghe şi aiurea prin judeţ nu reuşesc să văd nici un martir secui răstignit sau discriminat altfel decât pozitiv. Secuii n-au martiri pentru că luptătorii lor sunt la butoane, ei conduc judeţul, ei conduc instituţii publice, primării, ei hotărăsc impozite şi taxe, ei pot călători fără vize în SUA, Canada, Australia şi oriunde altundeva pentru că obţin foarte uşor cetăţenia ungară, ei beneficiază de slăbiciunile şi indecizia cu iz electoral a politicienilor români, în stare să se facă preş atunci când au nevoie de voturi în Parlament sau de o participare a UDMR la guvernare, ei fac totul, ei cumpără şi vând totul… Care martiri, de unde martiri? Martiri sunt, eventual, românii minoritari din Secuime, cărora li se cere să plece acasă, dar nici ei nu sunt întotdeauna ce par a fi. Dacă mă gândesc bine, martiri vor fi secuii abia în momentul în care vor fi obţinut autonomia, când li se va fi tăiat accesul la bugetul statului român. Să vezi atunci falimente, sinucideri, răscoale.

N-aş trece prea uşor nici peste intenţia statului ungar de a înlesni cumpărarea de terenuri agricole în Transilvania, contra unor rente viagere acordate celor care acceptă să-şi vândă pământul. Nu sunt deloc sigur că Legea vânzării terenurilor către străini, adoptată în Parlamentul României în decembrie anul trecut, reuşeşte să anihileze intenţiile vădit acaparatoare ale statului ungar pe teritoriul României. Deocamdată, Traian Băsescu n-a promulgat legea românească, ea a fost trimisă spre reexaminare Parlamentului, dar Uniunea Europeană are principii clare în privinţa deschiderii graniţelor către amatorii de pământ românesc. Vom scăpa, uşor-uşor, şi de păduri (mă rog, cele pe care le-a mai lăsat Verestoy în picioare), şi de izvoarele de ape minerale… La fel de uşor cum am scăpat de industria chimică, metalurgică, de combinatele de porci, de atâtea altele.

Mă aştept ca accesele astea autonomiste să continue. Ungaria este în an electoral şi nici la noi nu va fi mai simplu. Puterea de la Budapesta are nevoie de voturile celor vreo 300.000 de români cu cetăţenie maghiară, în vreme ce Puterea de la Bucureşti are nevoie de votul naţionaliştilor români. Să vezi atunci păruială politică, să vezi atunci autonomuie teritorială pe criterii etnice!

Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 2170 din 09.01.2014, autor Dumitru Manolăchescu

 

 

100.000 de maghiari din Transilvania înscrişi ca votanţi la alegerile din Ungaria

O sută de mii de cetăţeni români de etnie maghiară care au obţinut cetăţenia ungară s-au înregistrat ca viitori votanţi la alegerile ce vor avea loc în această primăvară în Ungaria, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, deputatul Fidesz, Balazs Hidvegi.

Reprezentantul partidului de guvernământ din Ungaria, însărcinat cu relaţiile cu diaspora, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, dr. Zsigmond Barna Pal, şi cu liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor şi Antal Arpad, că această cifră a fost atinsă în cursul zilei precedente şi a mulţumit UDMR pentru sprijinul politic acordat.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că prin participarea la vot în ambele ţări comunitatea maghiară din România poate dovedi că este influentă şi puternică.

Eu cred că acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din Transilvania trebuie să întărească încrederea în sine a comunităţii, deoarece, fiind în acelaşi timp şi cetăţeni români şi maghiari, putem în acest fel să influenţăm soarta a două ţări, a Ungariei şi României. Cred că este un semnal puternic că reprezentăm o comunitate importantă în Europa şi interesul nostru, al comunităţii maghiare , este să fim puntea de legătură dintre cele două ţări, interesul nostru este să fim puntea de legătură dintre cele două ţări, interesul nostru este să existe o relaţie bună între cele două ţări şi între cele două guverne. Si sperăm ca în perioada următoare aceste relaţii să devină mai strânse cu ajutorul nostru, al reprezentanţilor comunităţii maghiare din Transilvania. Eu cred că este important să participăm la vot şi la alegerile din Ungaria şi din România pentru că aşa putem să arătăm că suntem o comunitate influentă şi puternică, a afirmat Antal Arpad.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1032 din 10.01.2014, autor Oana Mălina Negrea

 

 

Sponsorizare de 223.770 lei pentru Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof”

Secţia de Infecţioase copii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe va fi modernizată în urma unei sponsorizări oferite de domnul Gerard Schweighofer, liderul grupului de firme Schweighofer Holzindustrie.

Intr-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de purtătoarea de cuvânt a Spitalului, Pataki Annamaria, se menţionează: „Una din preocupările principale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” o reprezentă creşterea calităţii serviciilor medicale oferite şi dezvoltarea continuă. Cu toate acestea, dificultăţile financiare ale ultimului an şi-au pus amprenta şi pe procesul de modernizare a instituţiei. Anul 2013 a adus o încetinire a investiţiilor ajungând chiar la renunţarea la anumite proiecte. Fondurile disponibile pentru modernizarea secţiilor au fost limitate, în pofida efortului Consiliul Judeţean Covasna de a asigura resursele necesare spitalului (sumele provenite din alocarea bugetară provenită de la Consiliul Judeţean Covasna au finanţat continuarea lucrărilor de reabilitare a clădirii principale).

In acest context, orice sprijin financiar primit din sectorul privat este foarte important, cu ajutorul căruia putem continua procesul de înnoire a secţiilor spitalului, ca instituţia să prezinte o siguranţă sporită şi să devină mai centrată pe pacienţi. Pe această cale, spitalul mulţumeşte domnului Gerard Schweighofer, liderul grupului de firme Schweighofer Holzindustrie, care, la propunerea domnului Olosz Gergely a oferit o sponsorizare în valoare de 223.770 lei, ceea ce reprezintă cea mai mare sponsorizare primită în anul 2013. Datorită acestei finanţări, putem să efectuăm lucrări de modernizare la secţia Infecţioase copii, secţie care tratează anual în jur de 1.000 de copii bolnavi de pe tot teritoriul judeţului. Astăzi, activitatea medicală este îngreunată de condiţiile secţiei, saloanele fiind aglomerate, iar modernizarea acestora reprezintă o necesitate. Ultima lucrare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor secţiei a avut loc de mai mult de 10 ani. Susţinerea financiară a firmei Schweighofer Holzindustrie face posibilă amenajarea saloanelor cu două paturi, fiecare cu toaletă proprie, saloane care vor răspunde mult mai eficient nevoilor pacienţilor. Fiecare salon va fi dotat cu sistem de prevenire a incendiilor, reţea de gaze medicale şi sistem de nurse-call la patul bolnavului”.

Sursa: cotidianul Mesagerul de Covasna, nr. 1034 din 15.01.2014

 

 

Sf. Gheorghe

23.01.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita