Home Revista presei Revista Presei Maghiare, Nr. 05 / 01-17.03.2014

Revista Presei Maghiare, Nr. 05 / 01-17.03.2014

 

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

 

Revista Presei Maghiare

Nr. 05 / 01-17.03.2014

 

 

Pământul Secuiesc nu există nici acum?

Al treilea guvern condus de Ponta este unul numeros. UDMR beneficiază de 2 din cele 30 de funcţii de miniştri. Kelemen Hunor se va aşeza la masa puterii în calitate de vicepremier şi de conducător al ministerului culturii. S-a decis deja la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Uniunii, de la sfârşitul săptămânii trecute, dacă această guvernare este sau nu în favoarea noastră. Consilierii auto-guvernamentali aveau cunoştinţă de faptul că un procent de 90% a comunităţii maghiare sprijină intrarea la guvernare, deci nu este doar recomandat ci este vital să accepte cererea lui Victor Ponta.

În zilele premergătoare, atât premierul cât şi înlocuitorul acesteia, Liviu Dragnea au negat faptul că doresc să facă concesii în privinţa problemei universităţii sau a drapelului secuiesc.

Deşi formatorii opiniei publice româneşti afirmă că UDMR a obţinut tot ce este posibil în decursul celor două decenii, realitatea este că în ceea ce priveşte problema maghiarilor, s-a dat dovadă de zgârcenie. (…) Ei au ţinut aproape de ei Uniunea prin intermediul unor fărâme de drepturi şi acum se pare că Kelemen Hunor şi ai lui recunosc că în afara drepturilor lingvistice şi a rezultatelor slabe din domeniul învăţământului, al treilea guvern Ponta ar trebui să asigure toate revendicările esenţiale ale maghiarilor. Cu excepţia autonomiei, în legătură cu care se tace. In ultimii ani de guvernare, se vor găsi soluţii pentru înfiinţarea secţiei maghiare a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sau pentru remedierea respingerilor nesemnificative privind drapelele secuieşti. Desigur că până atunci Pământul Secuiesc nu există. (…) Cei doi miniştri şi cei 14 secretari de stat le vor putea spune nepoţilor ce bine le-a fost ca maghiari în anul 2014, în România.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7134 din 04.03.2014, autor Simo Erzsebet

 

 

Unul din preţurile intrării la guvernare

Dacă UDMR se află la guvernare, slăbesc manifestările antimaghiare, creşte sentimentul de siguranţă al maghiarilor din Transilvania – s-a subliniat în repetate rânduri în cadrul şedinţei CRU de sâmbăta trecută. Acestea au constituit unul din principalele argumente ale preşedintelui Kelemen Hunor privind asumarea rolului guvernamental. Deşi de o săptămână încoace, de când a fost fluturată ştirea potrivit căreia premierul Victor Ponta intenţionează să formeze majoritatea alături de uniunea maghiară, s-au înflăcărat din nou manifestările anti-UDMR şi antimaghiare, la cele mai mari posturi TV de ştiri, politicienii, formatorii de opinie şi-au lansat din nou insultele.

Există un contrast vădit între lucrurile cu care politicienii UDMR s-au autoîncurajat şi cele puse în cârca lor de elita română. In cadrul şedinţei CRU au evidenţiat mai mulţi cât de cinstiţi erau mereu ca parteneri, cât de mult le pot mulţumi partidele româneşti şi ţara, cât de important a fost rolul pe care l-au îndeplinit în aderarea României la NATO şi UE. In schimb, formatorii opiniei publice româneşti au amintit la fiecare pas de schimbările lor bruşte de atitudine, şi nu se săturau să tot sublinieze că UDMR este formaţiunea politică română care a petrecut cel mai mult timp la putere în ultimii 24 de ani.

Bate şi mai mult la ochi revolta lor exprimată din cauza revendicărilor maghiarimii, calificând drept inacceptabilă inclusiv înfiinţarea liniei maghiare din cadrul universităţii de medicină din Târgu Mureş. Dacă se pomeneşte de utilizarea drapelului secuiesc, se vaită de parcă Pământul Secuiesc s-ar desprinde de corpul ţării. Si dacă tot e campanie, nu putea lipsi din rând nici Traian Băsescu, care a precizat duminică într-un mod deosebit de riguros: nu este posibil ca în Transilvania, medicii să li se adreseze în limba maghiară pacienţilor de naţionalitate maghiară, deşi, conform informaţiilor obţinute de el, UDMR ar impune şi obligativitatea acestui lucru. Vin una după alta afirmaţiile mai puţin sau mai mult absurde, şi în câteva zile, noi, maghiarii, respectiv UDMR, care ne reprezintă, am devenit din nou principalii duşmani ai României şi sunt măturate inclusiv revendicările ce ni se par să fie minimale, după toate acestea reprezentând un adevărat miracol dacă vreun aspect mai important ar deveni parte a programului guvernamental. Dezinformarea se află în curs de derulare, la nivel înalt, intensificându-se semnificativ de parcă am fi în număr de 100.000 cei care am ieşit în stradă să revendicăm autonomia teritorială. Toate acestea pentru ce?

Pentru câteva scaune ministeriale, poate, pentru bani de investiţii, având în vedere că în urma unei astfel de atmosfere este greu de imaginat ca reprezentanţii UDMR, împuterniciţi cu negocierile, să obţină progrese importante în privinţa extinderii drepturilor minoritare.

Potrivit unor informaţii scurse, negocierile vehemente de ieri au vizat în principal ministerul sănătăţii şi ziarele bucureştene cel mai bine informate au pomenit, printre problemele delicate ce îi vizează pe maghiari, doar de cazul MOGYE şi desemnarea prefecţilor maghiari.

Din punctul de vedere al maghiarimii, îşi vând pielea destul de ieftin, iar în opinia românilor, primesc în mod nedemn mai mult decât se cuvine. Si marele beneficiu, îmbunătăţirea relaţiilor maghiaro-române se transpune într-un viitor îndepărtat. Chiar merită?

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7134 din 04.03.2014, autor Farkas Reka

 

 

Tokes insistă asupra unei reprezentanţe la Bruxelles, formate din trei persoane

Tokes Laszlo, europarlamentar, preşedintele CNMT, a criticat într-o declaraţie faptul că UDMR şi-a fixat ca obiectiv obţinerea a doar două mandate de europarlamentar, deşi până în momentul de faţă, maghiarii din Transilvania au trimis trei reprezentanţi în Parlamentul European. Tokes a considerat regretabil şi condamnabil faptul că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit în faţa miniparlamentului Uniunii despre atingerea pragului electoral de 5% şi a renunţat din start la obţinerea unei reprezentanţe maghiare din Transilvania, formate din 3 persoane. El a amintit că maghiarii din Transilvania au trimis câte trei reprezentanţi la Bruxelles. Tokes îşi exprimă regretul că UDMR a respins dialogul despre coaliţia partidelor maghiare şi că participă singură la europarlamentare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7135 din 05.03.2014

 

 

Autobuze la Târgu Mureş. Toate partidele mobilizează

Cei care vor să meargă, vor fi duşi la Târgu Mureş în Ziua Libertăţii Secuieşti. Mobilizarea este făcută de toate partidele şi organizaţiile din Trei Scaune. Comemorarea care va începe luni, orele 17:00, la monumentul martirilor secui, va fi transmisă în direct de Televiziunea Duna.

Organizatorul, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), le-au trimis câte o scrisoare premierului român, vicepremierului şi prefectului de Mureş, în care cere suspendarea hotărârii primarului Dorin Florea, prin care acesta interzice marşul – a informat preşedintele organizaţiei judeţene a CNS, Gazda Zoltan. Consiliul pune la dispoziţie autobuze pentru cei care ar dori să participe la comemorare. Autobuzele vor porni luni, ora 12:00, din faţa Sălii Sporturilor Szabo Kati, respectiv la ora 13:00, din faţa parohiei reformate din Simeria. Înscrierile se pot face la sediu sau la tel. 0267.318.180, iar contribuţia este de 20 lei / persoană.

Autobuze pornesc şi din Ilieni, Ozun, Valea Crişului-Arcuş, din scaunul Orbai (1), din Bazinul Baraolt (4) şi din scaunul Kezdi (3). Doritorii sunt îndrumaţi către aceste autobuze şi de către PCM. Înscrierile se pot face în cursul săptămânii, de luni până vineri, între orele 09:00-13:00, la sediu.

Organizaţia Teritorială UDMR Trei Scaune puse la dispoziţie autobuze care vor pleca din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe; contribuţia este de 10 lei / persoană, înscrierile se pot face până vineri, la orele prânzului, la tel. 0267.362.908, 0267.314.463, 0747.776.430 şi 0721.297.540, sau personal, la sediile UDMR. Autobuzul filialelor PPMT şi CNMT scaunul Sepsi, respectiv al MINTA, va porni la ora 12:00, din curtea Multitrans. Contribuţia este de 30 lei / persoană, iar înscrierile se pot face la oricare din birourile PPMT.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 45 din 06.03.2014, autor Erdely Andras

 

 

Ce poate aduce guvernarea. Nu va exista prefect maghiar

Toată lumea este solidară cu decizia adoptată în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Permanent al Uniunii (SZAT)- a declarat ieri, Antal Arpad, preşedintele filialei UDMR Sfântu Gheorghe, în contextul participării uniunii la guvernare.

Dacă privim lucrurile dinspre Sfântu Gheorghe, participarea la guvernare asigură multe posibilităţi pentru ca oraşul să se poate dezvolta într-un ritm mai alert – a declarat primarul oraşului Sfântu Gheorghe. In opinia sa, în momentul de faţă va exista posibilitatea obţinerii de sprijin pentru reabilitarea clădirilor-monument şi pentru investiţii infrastructurale. În această ţară funcţionează mai degrabă un sistem nedrept, iar unele autoguvernări sunt avantajate – a semnalat el. Asumarea participării la guvernare are anumite riscuri din punct de vedere politic – a declarat el – însă a demarat un proces pozitiv, edificator în privinţa comunităţii, care nu trebuie întrerupt.

În contextul înaintării statutului autonomist al UDMR, el a declarat, răspunzându-le ziariştilor, că despre acest lucru nu s-a discutat la ultima şedinţă a SZAT. Din câte ştiu, intenţia există, iar decizia este în mâna preşedintelui Uniunii. Preşedintele UDMR şi cel al CNS s-au întâlnit zilele trecute şi au discutat şi despre acest lucru – a adăugat el. Referindu-se la rezultatele sondajului de opinie realizat în luna noiembrie, Antal Arpad a declarat că 90 % dintre maghiarii transilvani consideră că UDMR trebuie să fie prezentă în guvern. Acest lucru îmbunătăţeşte sentimentul de siguranţă al maghiarilor. Putem vedea că s-a creat o atmosferă antimaghiară, care nu a încetat şi nu încetează prin faptul că noi am ajuns la guvernare. De acolo de unde suntem putem stopa procesele, putem schimba decizii, iar acesta este un aspect pe care îl consider foarte important – a mai spus edilul oraşului, care consideră esenţial ca UDMR să obţină rezultate bune la alegerile europarlamentare.

In privinţa prefecţilor, Antal Arpad a declarat că din cele trei judeţe secuieşti, unul singur poate primi prefect maghiar, iar în cadrul Uniunii s-a decis ca funcţia să îi revină judeţului Mureş. Nu mă aştept ca persoana prefectului să soluţioneze problemele, ci acestea să fie soluţionate prin intermediul normelor juridice. Atâta timp cât normele juridice sunt necorespunzătoare, oricine poate fi prefect. Noi avem probleme oricum – a formulat el. El a mai arătat că filiala teritorială a UDMR cere demiterea prefectului Dumitru Marinescu. Se apreciază că nu se poate lucra în echipă cu un prefect care comite lucruri pe care nu le comit cei aflaţi în funcţii asemănătoare. Antal a criticat faptul că în judeţul Covasna au fost intentate 20 de procese în contextul drapelelor unităţilor administrative. El a subliniat că numirea prefectului este responsabilitatea PSD şi a guvernului. In opinia sa, această funcţie ar trebui îndeplinită de o persoană care nu a jignit comunitatea maghiară.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7136 din 06.03.2014, autor Demeter Virag Katalin

 

 

Partidele politice îndeamnă la participare. Locul tuturor este acolo!

În Ziua Libertăţii Secuieşti trebuie să ne susţinem drepturile chiar dacă primarul târgumureşean încearcă să împiedice acest lucru şi se străduieşte să îi descurajeze pe oameni să participe, lansând informaţii eronate – au afirmat liderii partidelor şi organizaţiilor transilvane.

În ziua de 10 martie, Ziua Libertăţii Secuieşti, când în marile oraşe din Europa şi din lume vor avea loc acţiuni de protest pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, trebuie să ne aducem aminte şi de faptul că autorităţile au interzis marşul de la Târgu Mureş. Azi, trebuie să se iasă în faţa ambasadelor României nu numai pentru susţinerea revendicărilor juste ale secuilor, ci şi pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului – scrie Izsak Balazs în comunicatul său. (…) Izsak menţionează că hotărârea prin care primăria a interzis marşul a fost tipărită pe o hârtie cu antetul poliţiei, fiind semnalat şi în felul acesta faptul în România, autorităţile pot deveni uşor şi rapid mijloace ale asupririi, ale îngrădirii drepturilor omului.

Potrivit preşedintelui CNMT scaunul Sepsi, Santa Imre, lupta autonomistă trebuie privită ca un proces. Trebuie să fim acolo, trebuie arătată forţa, trebuie să arătăm că o susţinem. Suntem conştienţi de faptul că luni este zi de lucru, însă dacă nu vom fi acolo cel puţin atâţia câţi am fost anul trecut, vom putea spune că a fost un pas înapoi – a precizat preotul din Bicfalău.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele executiv al PPMT scaunul Sepsi, Bedo Zoltan, a afirmat că acţiunea comemorativă din piaţa Poştei are toate autorizările, trebuie să mergem acolo, trebuie să ne susţinem drepturile. Iar după ce acţiunea se va încheia, fiecare are dreptul să meargă încotro vrea.

Noi trebuie să ne dirijăm soarta pentru a putea construi, pe pământul nostru natal, un viitor pentru copiii, pentru nepoţii noştri – a spus Biro Zsolt. Asta încearcă să împiedice aceia care, ignorând drepturile fundamentale ale omului, îngrădesc la Târgu Mureş dreptul de întrunire – garantat şi de constituţie – şi respectarea libertăţii de exprimare – a declarat preşedintele organizaţiei naţionale a PCM.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM, Kulcsar Terza Jozsef, etichetează drept cinică măsura de interzicere luată de către primar, şi cheamă partidele la solidarizare – indiferent de ideologie, fiecare partid trebuie să îndemne la participare.

Primarul din Sfântu Gheorghe nu crede că ar exista pericolul slăbirii luptei autonomiste odată cu asumarea de către UDMR a unui rol la guvernare. Când am fost în opoziţie, a demarat un proces de edificare a comunităţii, ceea ce este un aspect pozitiv, şi nu avem voie să distrugem acest proces dacă am ajuns la guvernare. In ziua de 10 martie, toţi cei care vor să meargă acolo, vor fi la Târgu Mureş – a precizat Antal Arpad.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 46 din 07.03.2014, autor Erdely Andras

 

 

Ziua Libertăţii Secuieşti la Târgu Mureş. Protest paşnic cu interdicţii au cerut autonomia

Maghiarii din Târgu Mureş, de pe Pământul Secuiesc au sărbătorit ziua libertăţii secuieşti într-o atmosferă puţin mai tensionată decât anul trecut, însă au sărbătorit cu demnitate. La Monumentul Martirilor Secui s-au adunat peste 20.000 de oameni, aducându-le un omagiu martirilor secui, lui Torok Janos, Galfi Mihaly şi Horvath Karoly. Au mărşăluit reprezentanţii partidelor politice, la nivel de preşedinţi au fost prezente formaţiunile PCM şi PPMT. Din partea UDMR au fost prezenţi în primul rând edilii de pe Pământul Secuiesc. Din Trei Scaune au fost prezenţi Antal Arpad şi Tamas Sandor. Participanţii au accentuat prin ovaţii faptul că Pământul Secuiesc doreşte autonomia.

Programul festiv a început în Piaţa Poştei la orele 15:00. Masa de oameni a început să apară după ora 16:00, iar zona s-a umplut cu drapele albastre-aurii. Autobuzele au sosit pe rând de pe Pământul Secuiesc. Cei din Trei Scaune au sosit cu 18 autobuze, iar mulţi au sosit cu autoturisme personale. Autobuzele au fost oprite des. După intrarea în judeţul Mureş, au fost verificate şi portbagajele. Numărul poliţiştilor a fost surprinzător de mare, organele de ordine aflându-se în stare de alertă. Acest lucru nu i-a deranjat pe participanţi. Cei din Sfântu Gheorghe au adus drapelele de 250 de metri, confecţionate pentru marele marş din luna octombrie. Numărul participanţilor a ajuns la final la 20.000.

Exact la ora 17:00 a început să bată clopotul bisericii din Şumuleu Ciuc şi al bisericii-cetate din Târgu Mureş. Ne-am adunat să ne obligăm faţă ataşamentul secuilor faţă de libertate, faţă de intenţia noastră paşnică, ne-am adunat să protestăm pentru susţinerea libertăţii de întrunire – a subliniat în cuvântarea sa Izsak Balazs. Nagy Laszlo, administratorul bisericii unitariene din Transilvania, a rostit o rugăciune: Ne-am adunat să subliniem că aici suntem acasă. Pentru noi, acesta este căminul şi ne-am adunat ca acest lucru să poată fi simţit de către copiii şi nepoţii noştri – a declarat el.

Libertate, autonomie

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a citat cuvintele pe care le-a rostit anul trecut. Acesta este ziua în care locuitorii Pământului Secuiesc îşi exprimă dezideratul la libertate, ceea ce înseamnă în momentul de faţă autonomie. Principiul libertăţii secuieşti s-a schimbat de-a lungul vremii, dar esenţa lui a rămas acelaşi: demnitatea comunităţii şi cerinţa sa de a nu fi subordonată pe pământul strămoşilor – a evidenţiat el. CNS parcurge de zece ani drumul paşnic al autonomiei, drumul revendicării drepturilor. In arsenalul acestuia figurează lobby-ul internaţional dar şi crearea bazelor mişcării (ziua libertăţii secuieşti, marele marş al secuilor), procesul intentat pentru validarea iniţiativei cetăţeneşti europene, proces în care s-a implicat şi Ungaria, de partea CNS – a enumerat Izsak Balazs. Ungaria este cu noi, dar cauza autonomiei va izbândi doar dacă vom reuşi să convingem România să ni se alăture – a declarat preşedintele CNS. Cuvintele sale au fost însoţite de scurte huiduieli atunci când a amintit că trebuie să credităm cu încredere noul guvern. In final, după mai multe întreruperi, a reuşit să spună următoarele: Este posibil să aibă reuşită dialogul despre care vorbeau secuii în cadrul marelui marş dintre localităţile Breţcu şi Chichiş. Să alungăm ura din rândurile noastre – le-a spus el participanţilor.

Preşedintele consiliului naţional al Partidului Naţional al Bascilor şi-a evidenţiat optimismul în legătură cu viitorul Pământului Secuiesc. El i-a încurajat pe participanţi să îşi continue acţiunile paşnice, pentru a putea obţine autonomia regiunilor, autonomie care aduce prosperitatea economică.

Dreptul nu este obiectul unor negocieri

Mesajul războinic adresat de Tokes Laszlo adunării populare de la Târgu Mureş a fost transmis de către Sandor Krisztina, din cauza faptului că în ziua mitingului, Tokes a susţinut autonomia Pământului Secuiesc la şedinţa plenară de la Strasbourg. Drepturile noastre naţionale şi cele ale omului nu pot reprezenta obiectul unor negocieri. Nu ne lăsăm duşi în capcana guvernului român. Ne susţinem cu consecvenţă libertatea – a formulat Tokes Laszlo.

Lumea acordă atenţie oraşului Târgu Mureş – a declarat în cuvântarea sa Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar, care a evidenţiat că la 25 de ani de la revoluţia sângeroasă din România, situaţia maghiarilor din România a rămas nesoluţionată. Statul român neagă cele mai elementare forme ale autodeterminării şi limitează dreptul de exprimare a opiniei. El a mai declarat că duminică, în Turcia, în faţa consulatului român, un drum principal a fost închis la cererea protestatarilor. Acest lucru nu a fost posibil la Târgu Mureş. Înainte de toate trebuie să învingem frica şi indiferenţa. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, nimeni nu ne va putea opri – a mai spus el.

Europa Regiunilor

Gunther Dauwen, directorul de partid din Belgia al EFA, formaţiune care grupează forţele pro-autonomiste europene, a transmis mesajul uniunii care grupează cele 40 de partide ale celor 17 state membre ale Uniunii Europene: sprijină autonomia Pământului Secuiesc, descentralizarea stă în slujba democraţiei dacă deciziile nu sunt adoptate la Bucureşti sau la Bruxelles. Se doreşte o Europă a regiunilor şi a popoarelor, se doreşte o Europă mai bună – a declarat el. Nu este permis ca Bucureştiul să fărâmiţeze Pământul Secuiesc, să asimileze maghiarii din Transilvania – a subliniat el, în numele uniunii.

Au trecut 160 de ani şi deşi în aparenţă istoria se repetă, lumea din jurul nostru s-a schimbat. In pofida samavolniciei şi a războiului, în pofida modificării graniţelor şi a lipsei de destin a minorităţilor, credinţa şi convingerea noastră au rămas aceleaşi. Putem să trăim individual sau ca o comunitate doar în mod liber. Acest lucru are un nume şi are un cadru. Are acelaşi nume pe Pământul Secuiesc, în Partium, în Transilvania, în Slovacia, în Voivodina sau în Ucraina Subcarpatică: este vorba despre autonomia comunitară. Este un obiectiv şi o revendicare vechi de o sută de ani. Dacă credem în ea, este o imagine de viitor. Dacă se află deja în posesia noastră, este un instrument juridic pentru libertatea noastră de zi cu zi – a declarat Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania. El a subliniat: dacă în momentul de faţă înaintarea în Parlament a statutului autonomiei Pământului Secuiesc nu este de actualitate pentru UDMR, să se angajeze la acest lucru împreună cu PPMT, CNMT şi CNS.

Catalanii sunt alături de noi

Un vechi oaspete al zilei libertăţii secuieşti este Marc Gafarot Monjo, conducătorul cabinetului de politică externă din cadrul Partidului Convergenţei Democratice, care a vorbit în cuvântarea sa în limba maghiară. El şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că autonomia generează un protest în momentul de faţă nu numai din partea Bucureştiului, ci şi din partea Europei, deşi cu cât deciziile sunt luate mai aproape de oameni, cu atât sunt mai bune. Autonomia reprezintă cea mai mare garanţie a dezvoltării. Atât secuii cât şi catalanii vorbesc limba păcii, a respectării democraţiei, limba autonomiei. Nu manifestăm ură faţă de nimeni. Am dori doar să ne fie respectate drepturile colective – a declarat el. El a atras atenţia asupra faptului că nici secuii şi nici catalanii nu pot fi considerate minorităţi. Noi suntem comunităţi naţionale.

Szabados Attila, primarul localităţii Budafok, cel care a arborat anul trecut pentru prima oară drapelul secuiesc, a adus din Ungaria următorul mesaj: cauza autonomiei Pământului Secuiesc nu este numai a secuilor, ci a tuturor maghiarilor!

Ca un ultim moment al manifestării organizate la monument, masa de oameni a adoptat prin ovaţii proclamaţia zilei libertăţii secuieşti. Petiţia citită de către Izsak Balazs formulează în mod clar: Autonomia teritorială a Pământului Secuiesc înseamnă că membrii colectivităţii majoritare secuio-maghiare au, pe pământul lor natal istoric, dreptul şi capacitatea efectivă de a prelua, pe propria răspundere şi în propriul interes, soluţionarea unei părţi însemnate din problemele de interes comun, conform principiului subsidiarităţii. Regiunea autonomă dispune de un organism ales care se situează între stat şi colectivitate, aplică atribuţiile din domeniul auto-administraţiei şi dispune de legitimităţi legate de autoritatea statului. Mai prevede de asemenea faptul că noi dorim dialog şi colaborare în vederea soluţionării statutului juridic al Pământului Secuiesc, care poate fi clădit doar pe voinţa liberă a comunităţilor locale, pe solidaritatea dintre cetăţeni şi pe colaborarea constructivă.

Plimbare cetăţenească în piaţa centrală

După intonarea imnurilor ungar şi secuiesc, reprezentanţii partidului au depus coroane la monument, după care a pornit plimbarea cetăţenească spre centrul oraşului. La intersecţia cu drumul principal, tensiunea era aproape palpabilă, acolo unde drumul a fost închis de un cordon de jandarmi şi de însărcinaţi ai organizatorilor. Aceştia au dirijat masa de oameni pe trotuar. Oamenii s-au deplasat pe cele două laterale ale drapelului secuiesc de 250 de m. Au scandat lozinci: Autonomie!, Suntem acasă!, Pământul Secuiesc nu este România!, Piară Trianonul!. Mici turbulenţe au fost generate de cei aproximativ 20 de tineri, membri ai Mişcării 64 de Comitate (HVIM), care au ieşit totuşi pe carosabil, jandarmii încercând să îi trimită înapoi. Masa a reacţionat nervos, mulţi au început să iasă pe stradă, să strige Sunteţi laşi, haideţi jos!. Au fost aruncate 1-2 petarde. Preţ de câteva minute părea că spiritele se vor încinge, însă mintea lucidă a învins într-un final. Pe marginea drumului se aflau mai mulţi gură-cască. Rar am putut constata manifestări duşmănoase. Circulaţia nu s-a desfăşurat totuşi fără probleme. Cu ocazia traversării străzii, circulaţia a fost paralizată timp de zece minute, şoferii au reacţionat nervos, iar masa de oameni a scandat î replică Suntem acasă! sau Autonomie!.

Toţi participanţii au ajuns în centru în jurul orei 20:00. Organizatorii şi-au înaintat deja petiţia la prefectură. Acolo unde se aduna lumea, se adunau şi jandarmii şi poliţiştii. Dispersarea maselor nu a fost uşoară. Participanţii s-au hotărât cu greu să plece spre casele lor. S-au mai cântat câteva cântece, s-au mai rostit câteva sloganuri. Piaţa a început să se golească în jurul orei 20:15.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7140 din 11.03.2014, autor Farkas Reka

 

 

Covasna. Au mâzgălit indicatorul oraşului şi zidul şcolii

Covăsnenii au aflat cu stupefacţie ieri dimineaţă, că unul dintre zidurile Liceului Korosi Csoma Sandor a fost mâzgălit de autori necunoscuţi în culorile roşu-galben-albastru. Au observat de asemenea că şi indicatorul localităţii a fost vopsit în culorile tricolorului.

Direcţiunea Liceului Korosi Csoma Sandor a anunţat poliţia. Vopseaua a fost înlăturată după ce s-a efectuat un control la faţa locului. In curtea instituţiei există camere video, însă zona în cauză nu intră în raza camerelor şi tocmai din această cauză nu există imagini video care să fi surprins fapta. Nici paznicul nu a fost atent la eveniment, deoarece are de supravegheat o suprafaţă mare – a explicat directoarea Becsek Eva.

Artiştii au lucrat nu numai la Korosi. Au vopsit în culorile tricolorului şi indicatorul de localitate dinspre Sfântu Gheorghe şi au vopsit cu vopsea neagră poarta secuiască aflată în vecinătate, pe care este inscripţionată denumirea localităţii, în limba maghiară şi cu scriere runică. Primăria a semnalat cazul la poliţie, iar vopseaua a fost înlăturată. S-au grăbit, deoarece nu au dorit ca oaspeţii să vadă, la început de sezon, indicatorul mâzgălit – a declarat Thiesz Janos, primar. El a mai spus că în opinia sa, făptaşii nu sunt covăsneni. Potrivit informaţiilor pe care le deţine, comunitatea română din oraş condamnă manifestările similare. Ieri înainte de masă, în Covasna se vehicula că au fost mâzgălite şi indicatoarele de localităţi din Pachia şi din Brateş. Primarul Kerestely Csaba nu a confirmat ştirea. După ce ne-am interesat, a verificat personal indicatoarele, însă nu a găsit urme de distrugere.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7141 din 12.03.2014,autor Bokor Gabor

 

 

Bilanţul mureşean

În contextul seriei evenimentelor politice interne din România, manifestarea desfăşurată la Târgu Mureş, Ziua Libertăţii Secuieşti, a fost o pată de culoare aparte, care a tulburat lăturile colcăinde de furturi, crize guvernamentale şi scindări de partide, dându-le o nouă muniţie netoţilor ultranaţionalişti. Care au şi profitat de ocazie, lansând un nou foc încrucişat asupra maghiarimii transilvane care, luptând pentru supravieţuire, nu face altceva decât să revendice autodeterminare, autonomie măcar pentru Pământul Secuiesc, care a reuşit doar parţial să slăbească, să tulbure intenţiile de colonizare.

Unii se întreabă deja dacă trebuie, dacă merită, cu cinci zile înainte de 15 martie, să organizezi o manifestare cu o încărcătură atât de mare.

Trebuie, mai ales la Târgu Mureş trebuie să le reamintim oaspeţilor că în pofida tuturor ocupărilor mârşave şi forţate, Târgu Mureş a rămas capitala secuilor, iar minimele aşteptări ale comunităţii indigene sunt ca instituţiile maghiarimii să fie scutite de noi distrugeri, ca încercările de demonstraţii de forţă să fie abandonate.

De ce au încercat unii să-şi însuşească această încercare ce urgentează solidarizarea? A fost o manifestare a Consiliului Naţional Secuiesc şi asta ar fi trebuit să şi rămână, nu trebuie sub nici o formă să fie transformată într-o acţiune de campanie a partiduleţelor din ţară şi a organizaţiilor din ţara-mamă. Nu mă mir că preşedintele Traian Băsescu se pregăteşte să le interzică activiştilor Jobbik accesul pe teritoriul României, să le pună liderilor acestei formaţiuni eticheta de persoane indezirabile. Nu mă mir, pentru că aceasta este o bună posibilitate pentru a evita să se mai vorbească despre revendicările îndreptăţite ale secuimii, ale maghiarimii transilvane. Deşi acesta a fost scopul şi sensul manifestării.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 50 din 13.03.2014, autor Magyari Lajos

 

 

Fii gata, patrie fericită! Te aşteaptă aşa o sărbătoare. Festivităţi de 15 martie, în Trei Scaune

Scaunul Sepsi

La Bixad, festivităţile vor debuta cu parada Asociaţiei Husarilor Matyas din scaunul Ciuc, printre membrii ei numărându-se şi Jani Andras din Bixad. Dat fiind faptul că asociaţia a anunţat că la fiecare ediţie a zilei de 15 martie va amplasa câte un obelisc în localităţile în care are membri, anul acesta este rândul localităţii Bixad. Simbolul dedicat memoriei martirilor de la Arad va fi inaugurat la orele 13:00, la monumentul eroilor căzuţi în războaiele mondiale, după discursuri şi depunerile de coroane.

La Micfalău, revoluţia şi lupta pentru libertate vor fi comemorate în cadrul unei slujbe festive care va fi celebrată la ora 11:00, la biserica reformată. De la ora 12:00 vor fi depuse coroane la troiţa aflată în curtea bisericii reformate.

La Malnaş, festivităţile centrale încep la ora 11:00, la biserica reformată. Manifestarea va continua la căminul cultural. La Malnaş Băi, comemorarea va începe la ora 12:00, la statuia păsării turul, din centru.

În toate cele trei localităţi aparţinătoare de Bodoc -Bodoc, Olteni şi Zălan-, festivităţile vor începe la ora 11:00, cu o slujbă. La Ghidfalău, slujba va fi la ora 10:00, la biserica reformată, la Zoltan – ora 11:00, biserica reformată, iar la Angheluşi şi Mărtănuş, lumea este aşteptată după-amiază, la biserica reformată.

La Valea Crişului, comemorarea va începe la ora 09:00, la biserica unitariană, după care participanţii se vor deplasa la monumentul situat în faţa căminului cultural, însoţiţi de fanfară şi de călăreţii Asociaţiei Păstrătorilor de Tradiţii Szekely Virtus. La Calnic, oamenii se vor aduna în centru la orele 14:00, de unde vor merge la mormântul paşoptist din cimitirul unitarian, unde vor depune coroane şi vor fi rostite discursuri.

La Arcuş, elevii şcolii din localitate şi membrii Asociaţiei Păstrătorilor de Tradiţii Szekely Virtus vor prezenta, de la orele 11:00, un program în parcul memorial din faţa primăriei.

La Ilieni, de la orele 11:15 vor fi depuse coroane la mormântul lui Gal Daniel, din cimitirul reformat. La ora 12:00 va lua cuvântul primarul Fodor Istvan. Urmează un program susţinut de elevi.

La Chichiş va fi celebrată, de la orele 11:00, o slujbă la biserica reformată (…). Participanţii se vor deplasa apoi la monumentul lui Gabor Aron, unde de la orele 12:00 vor fi rostite cuvântări festive.

La Lisnău, comemorarea va începe la orele 11:00, la biserica reformată; la Sântionlunca, festivităţile se vor desfăşura, de la orele 15:00, la Casa Comunitară Majlath Gusztav. La Ozun va fi celebrată, la orele 17:00, o slujbă la biserica reformată, după care va urma un program susţinut de elevi.

La Reci, participanţii se vor aduna la orele 10:15 în faţa primăriei, de unde se vor deplasa la monumentul din centru, unde deputatul Marton Arpad va rosti, la orele 10:30, un discurs.

La Moacşa, festivităţile încep la ora 09:30, la biserica reformată. La ora 10:00, participanţii se vor deplasa, însoţiţi de husari, la Eresteghin, unde de la orele 10:30 vor fi depuse coroane la monumentul lui Gabor Aron. La orele 11:00, la şcoala din Eresteghin vor rosti discursuri primarul Bacs-Benke Laszlo şi secretarul de stat în ministerul ungar de externe, Nemeth Zsolt.

Trei Scaune de Sus

La Ojdula, participanţii se vor aduna, după slujba festivă de la orele 17:00, la Căminul Cultural Zsogon Zoltan, unde vor viziona programul elevilor Scolii Generale Kun Kocsard. La Dalnic, slujba va începe la orele 10:00, după care vor fi depuse coroane la troiţa comemorativă din curtea Scolii Generale Darko Jeno.

La Ghelinţa, oamenii se vor aduna la orele 16:00 la biserica-monument, de unde se vor deplasa în piaţa Eroilor, unde după desfăşurarea drapelului vor fi rostite discursurile festive. Programul elevilor Scolii Generale Jancso Benedek şi depunerile de coroane vor încheia festivităţile. La Lemnia, participanţii se vor aduna duminică la monumentul păsării turul, unde va fi prezentat un program artistic. La Sânzieni, sâmbătă vor fi depuse, la orele 14:00, coroane la monumentul eroilor, după care primarul Balogh Tibor li se va adresa, la orele 16:00, celor prezenţi în incita Căminului Cultural Petofi Sandor.

La Mereni vor fi depuse, la orele 10:00, coroane la monumentul eroilor. La Lutoasa, comemorarea va începe duminică, orele 09:00. La Breţcu, oficialităţile judeţene vor deschide anul memorial Gabor Aron. Programul festiv va începe la orele 17:00. Cu această ocazie, istoricul Kadar Gyula îşi va prezenta volumul Maghiarimea oprimată.

La Cernatul de Sus, seria de comemorări va începe la orele 10:00, la monument. La Cernatul de Jos, oamenii se vor aduna la orele 14:00 la Monumentul eroilor. A doua zi, eroii vor fi comemoraţi şi la Icafalău şi Albiş, de la orele 11:00, în cadrul unui program prezentat de elevi.

La Belani, elevii Scolii Generale Tuzson Janos vor depune sâmbătă, la ora 09:00, coroane la placheta lui Tuzson Janos, după care vor prezenta un program artistic. La Poian, elevii Scolii Generale Trefan Leonard vor prezenta un program la monumentul eroilor.

La Turia, seria festivităţilor va debuta vineri (expunere la restaurantul cetate din Băile Balvanyos); sâmbătă, oamenii se vor aduna la ora 08:00 la biserica din Turia de Sus, de unde se vor deplasa apoi – însoţiţi de păstrători de tradiţii din Szeged – spre Târgu Secuiesc; pe traseu vor depune coroane şi vor fi rostite cuvântări.

Scaunul Orbai

La Zăbala, depunerile de coroane încep azi, orele 12:00, în curtea bisericii reformate. La Tamaşfalău, manifestarea va începe sâmbătă, orele 10:00, cu depuneri de coroane la monumentul cu pasărea turul şi cu defilarea călăreţilor.

La Comandău – orele 11:00 – depuneri de coroane la troiţa paşoptistă de la primărie. La Brateş vor sărbători la orele 11:30, în Parcul Elisabeta. La Leţ – după slujba de la orele 10:00, la Boroşneu Mare, Boroşneu Mic şi Dobolii de Sus – după slujbele de la orele 11:00, iar la Ţufalău, la orele 14:00.

La Zagon, comemorarea începe la orele 15:00. După slujba de la biserica reformată, oamenii se vor deplasa la monumentul paşoptist, unde va lua cuvântul primarul Kis Jozsef. Oaspetele de onoare al festivităţilor va fi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Bazinul Baraolt

La Micloşoara, Căpeni, Racoşu de Sus, Brăduţ, Băţanii Mici, Doboşeni, Herculian şi Aita Seacă, manifestările vor începe cu slujbele de la orele 11:00, după care la monumentele şi obeliscurile paşoptiste vor fi prezentate programe festive.

La Filia, participanţii vor fi recrutaţi la orele 13:00 cu ajutorul fanfarei din Băţanii Mari. Comemorarea va avea loc la orele 13:30, la monumentul cu pasărea turul şi la monumentul paşoptist din curtea bisericii, iar mai apoi la troiţa amplasată lângă furnal. La Tălişoara, festivitatea va începe la orele 16:00. La Băţanii Mari, festivităţile vor începe la orele 10:30, cu defilarea călăreţilor, care se vor deplasa din faţa şcolii până în centru, unde va avea loc programul festiv.

La Vârghiş va fi celebrată, la orele 11:00, o slujbă festivă, după care oamenii se vor deplasa la monumentul eroilor, unde va lua cuvântul primarul Ilkei Ferenc. La ora 18:00 va fi prezentat, la casa de cultură, programul festiv Vuieşte martie.            La Aita Mare, comemorarea va începe la orele 13:00, în parcul central. La Aita Medie, festivităţile vor debuta la orele 11:00, cu o slujbă festivă. După discursul primarului Bihari Edomer, vor urma depuneri de coroane la monumentul paşoptist din curtea bisericii. La Belin, comemorarea va avea loc la orele 12:00, la statuia lui Boloni Farkas Sandor.

În 16 martie, la Biborţeni va fi celebrată, de la orele 11:00, o slujbă festivă, dup care vor fi depuse coroane la monumentul paşoptist din faţa bisericii. La Bodoş, lupta pentru libertate va fi rememorată cu o slujbă festivă – orele 11:00- şi cu un program festiv.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 50 din 13.03.2014, autor Magyari Lajos

 

 

Cei care şi-au sacrificat viaţa pentru Sfânta Libertate a Omenirii, şi cei care o invocă

La idele lui martie, când trecutul se întâlneşte cu prezentul, visează şi acum o naţiune, speră în zile mai fericite, într-un viitor mai frumos.

Trecutul nostru, momentele marcante sau mai puţin glorioase le-am evocat de nenumărate ori, şi le rememorăm chiar dacă uneori par a fi un clişeu, o facem pentru că aceasta este moştenirea noastră, aceasta ar fi obligaţia noastră. Dacă am renunţa la acest lucru, ar fi dată uitării pentru totdeauna şi moştenirea lui Kossuth, Szecheny, Petofi şi a luptei pentru libertate din 1848-49: 15 Martie, primăvara popoarelor!

Sărbătorile noastre trăite arată la fel cum suntem şi noi în viaţa cotidiană, ne reflectă propriul sistem de valori, de asemenea, ne confirmă dacă suntem sau nu demni de această moştenire. Confruntându-se cu trecutul, ne putem convinge în privinţa punctelor noastre forte sau cele slabe.

Şi ziua izbucnirii Luptei pentru Libertate a Maghiarilor este o astfel de oglindă din trecut, în faţa căreia trebuie să treacă fiecare dintre noi şi să dăm socoteală care e direcţia în care ne îndreptăm. Trebuie să dăm socoteală şi atunci când ieşim în stradă, cu drapele, dar şi atunci când înainte să plecăm la serviciu sau la şcoală, consoarta sau mama noastră pune pe furiş o cocardă deasupra inimii noastre. Poate vom reuşi într-o bună zi să înţelegem ce înseamnă să fim maghiari în Bazinul Carpatic, ce înseamnă să trăim ca minoritate în Transilvania. Vom înţelege că lucrurile nu depind exclusiv de politicieni, deoarece cocarda, culoarea şi stema drapelului, sângele predecesorilor noştri, Imnul, spiritul naţiunii ne obligă şi la altceva. Adevărata decizie depinde de noi, însă între timp trebuie să ştim şi cât de mult ne putem înălţa, în mod egoist, pe noi înşine deasupra celeilalte naţiuni, deasupra semenilor noştri.

Am văzut destui maghiari, secui îngâmfaţi, ostentativi, adunături care revendică drepturi într-un mod stupid, la fel cum am văzut şi politicieni lăcrimând, în febra campaniilor electorale, la intonarea Imnului. Începe să se sature treptat şi majoritatea de festivităţile noastre înzestrate cu elemente străine, nepotrivite, de lăudăroşenii şi mesajele transmise de unul către celălalt. Si ne mai mirăm că la monumentul de la Veczer se mai deplasează doar câţiva oameni.

Trebuie să fim demni de sărbătorile noastre, de spiritul zilei de 15 martie, de prezentul şi viitorul nostru, deoarece trecutul, sângele, credinţa noastră ne obligă.

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek, nr. 10 din 14-20.03.2014, autor Albert Egon

 

 

Tinerii din martie astăzi. Ziua libertăţii tale

Dacă este revoluţie, să fie revoluţie – ieri a avut loc o revoltă la Sfântu Gheorghe. Elevii a patru licee – Szekely Miko, Colegiul Reformat, Mikes Kelemen şi Plugor Sandor – s-au pregătit de săptămâni întregi pentru programul deosebit şi au reuşit să reinterpreteze şi să actualizeze mesajul anului 1848. Iniţiatorul acţiunii a fost actorul Palffy Tibor. Trecătorii au urmărit cu bucurie demonstraţia stradală.

Majoritatea elevilor au aflat în urmă cu câteva zile, din sms-uri, că în data de 13 martie va veni ziua libertăţii tale. Au apărut autocolante cu cocarde întoarse invers (care semănau cu o barză cu ciocul deschis), iar pentru şedinţă au fost realizate şi foi volante. Ieri la prânz, trupele de gherilă de la Miko şi de la Mikes au plecat în recrutarea elevilor – care tânjeau după libertate – de la celelalte licee, având asupra lor amplificatoare. Cele două coloane s-au întâlnit la Casa cu Arcade. A urmat un moment de reculegere şi au fost trase clopotele. Tinerii au recitat şi au cântat. Cei 1.000 de tineri uniţi s-a deplasat în curtea aflată în vecinătatea Kulturkert, care a preluat cu această ocazie numele de 13 martie. Pe peretele de carton erau portretele lui Gabor Aron, Petofi Sandor şi Kossuth Lajos şi li se puteau adresa scrisori acestora pe următoarele adrese: gabor-agyugmail.com, peto-figuracitromail.hu, kossuth.bossyahoo.com. Oratorii au dat citire celor 12 +1 puncte. Cuvintele lor au fost repetate de masa de oameni. In final s-a formulat: mă angajez să port pe umeri naţiunea!.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7143 din 14.03.2014, autor Demeter J. Ildiko

 

 

Cine este extremistul?

Dacă urmărim reacţiile isterice ale sferei româneşti de după ziua libertăţii secuieşti reacţii care trec în mare parte pe lângă esenţial şi în cadrul cărora evenimentele sunt prezentate mai degrabă ca turbulenţe ale extremiştilor – trebuie să recunoaştem că am pierdut această luptă.

In data de 10 martie şi în 27 octombrie anul trecut, am reuşit să neutralizăm cu succes arma puterii statului român, tăcerea. Faptul că manifestările au căpătat o dimensiune internaţională şi că în mai multe capitale au avut loc manifestări de simpatie, iar presa străină a relatat despre lupta autonomistă, atitudinea de bagatelizare şi de ignorare au devenit caraghioase. Nu este întâmplător că au schimbat tactica la Bucureşti. De aceasta dată au încercat să aplice varianta creării de haos şi au mizat pe divizarea noastră. Toate acestea ne-au prins nepregătiţi. Solidaritatea şi atitudinea unitară, manifestate anul trecut în două ocazii, s-au risipit. In viaţa publică maghiară domină de atunci haosul. Nici noi nu ştim care va fi următorul pas. Arătăm unii spre alţii, mulţi îi califică pe organizatori drept trădători. Alţii critică UDMR-ul şi aproape toată lumea se delimitează de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM). (…) Mai greu este să tragem concluziile, să discutăm despre problemele noastre comune şi să împărţim sarcinile. Nu trebuie să fim cu totul de acord cu UDMR dar trebuie să recunoaştem că activitatea parlamentară şi guvernamentală pot fi instrumente eficiente în privinţa validării drepturilor. Izsak Balazs nu este singurul lider uns al maghiarimii, dar cert este că în perioada în care el a ocupat funcţia de preşedinte al CNS, mişcarea autonomistă a căpătat un nou avânt. Îmbrâncirea cu organele de menţinere a ordinii nu este exclusiv vina celor de la 64 de Comitate. A încercat cineva să discute cu ei, să le explice de ce este dăunător ceea ce strigă, ceea ce fac, cum s-ar putea face mai utili într-un alt mod?

Cum se autoorganizează comunitatea, poate sau nu să se raporteze la propriii săi minoritari şi în unele cazuri la extremiştii ei – aceasta este piatră de încercare a luptei autonomiste. Trebuie manifestată precauţie faţă de acest atribut: în opinia unor politicieni români, şi noi intrăm în această categorie, prin simplul fapt că dorim autonomie.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7143 din 14.03.2014, autor Farcadi Botond

 

 

Discursul lui Semjen Zsolt a produs un scurt-circuit

În timp ce vicepremierul ungar Semjen Zsolt şi secretarul de stat parlamentar al ministerului de externe, Nemeth Zsolt, i-au asigurat pe secuii prezenţi la festivităţile din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc de faptul că statul ungar le sprijină aspiraţiile autonomiste, partea română a reacţionat faţă de festivităţile din 15 martie cu o nervozitate cum de mult nu s-a mai văzut.

Analiştii postului TV Realitatea l-au numit paiaţă pe vicepremierul Semjen Zsolt, care îşi făcuse intrarea călare, şi au vorbit despre descălecat. In opinia lor, la efectul campaniei electorale ungare, naţionalismul maghiar s-a acutizat, iar acesta este, după cum s-au exprimat, contextul în care s-au acutizat strădaniile autonomiste de pe Pământul Secuiesc, pe care le consideră – tot ei – extremiste.

În paginile Adevărului, parlamentarul social-democrat Bogdan Diaconu, renumit pentru antimaghiarismul său, a cerut interzicerea intrării în România a lui Semjen Zsolt. In opinia sa, membrii guvernului şi parlamentului ungar sosiţi în Transilvania într-un pelerinaj al autonomiei comit violenţe în grup împotriva constituţiei româneşti şi ameninţă integritatea teritorială a ţării.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.52 din 17.03.2014

 

 

Despre libertate, din mai multe abordări

Conducătorii organizaţiilor politice maghiare din Transilvania şi europarlamentarul Tokes Laszlo au evidenţiat în discursurile lor festive motivul libertăţii. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a subliniat ideea că maghiarii trebuie să lupte zi de zi pentru libertatea lor. Biro Zsolt, preşedintele PCM, a spus că lozinca Libertate, egalitate, fraternitate! este valabilă şi astăzi, iar Tokes Laszlo a avertizat că lupta noastră actuală se referă la lupta autonomistă. In Cluj, formaţiunea Noua Dreaptă a organizat o contramanifestaţie. (…)

Kelemen Hunor a declarat la Oradea, la statuia dedicată parlamentarului Szacsvay Imre, că maghiarii sunt mai liberi decât în urmă cu 20 de ani, însă libertatea lor nu este stabilă iar în ultimul timp s-au înmulţit atacurile lansate împotriva comunităţii. Dacă există probleme, noi, maghiarii din Transilvania, nu ne ascundem şi ne asumăm cu mândrie identitatea. Nu ne întoarcem unii împotriva altora şi ne susţinem în unanimitate drepturile – a formulat Kelemen Hunor, în opinia căruia lupta pentru libertate a naţiunii actuale reprezintă o luptă zilnică pentru drepturile comunitare.

Biro Zsolt, preşedintele PCM, a declarat la Tuşnad Băi că Bucureştiul şi lumea ar trebui să reflecte asupra faptului că membrii comunităţii nu doresc să-şi atingă scopurile pe calea violenţei. El a menţionat că în decurs de două decenii din Transilvania au dispărut 600.000 de maghiari. Dacă nu vom reuşi să stopăm procesul, vom ajunge să împărtăşim soarta saşilor din Transilvania – a formulat Biro Zsolt. El a mai subliniat că maghiarii din Transilvania şi secuii trebuie să avanseze pe calea pe care au pornit în octombrie anul trecut, la marele marş al secuilor.

In opinia lui Tokes Laszlo, lupta actuală pentru libertate a maghiarilor din Transilvania este lupta autonomistă. Preşedintele CNMT a vorbit la Oradea, la statuia lui Szacsvay Imre. Dacă vom fi asupriţi în România, acest lucru va însemna libertatea limitată a românilor – a formulat Tokes Laszlo. El a declarat că lozinca Uniune cu Transilvania! este valabilă şi azi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7145 din 17.03.2014

 

 

12 puncte pentru prezent

Tinerii de la teatrul Osono şi elevii de la Liceul de Artă Plugor Sandor au readaptat sâmbătă, evenimentele din 15 martie. Adunarea a avut loc la ora 11:00, la Ceainăria Tein. Cu această ocazie a fost întocmită o listă de revendicări (…) care a şi fost tipărită la o editură din centrul oraşului. Din ea reiese ce îşi doreşte naţiunea maghiară în anul 2014.

1. Autonomie

2. În locul egalităţii-simulacru, să existe o egalitate efectivă între naţionalităţi.

3. Asigurarea unor condiţii normale de lucru şi asigurarea de locuri de muncă

4. Diferenţierea politicii, a învăţământului şi a culturii

5. Reformarea învăţământului

6. Modernizarea sănătăţii

7. Apărarea produselor din ţară şi limitarea concernelor multinaţionale

8. O gestionare conştientă şi profesională

9. Oamenii să-şi fructifice mai liber drepturile

10. Învăţământ superior gratuit

11. Desfiinţarea corupţiei

12. Majorarea pensiilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7145 din 17.03.2014, autor Demeter J. Ildiko

 

 

Sf. Gheorghe

28.04.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita